Terézvárost megremegtető bulival támad a világ első regényírójáról elnevezett intézet

Miguel Cervantes, a történelem első regényírója, akit az elmés nemes Don Quijote de la Mancha történetével azonosítanak, nevét viseli a Cervantes Intézet, amely húsz évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit Terézvárosban. Az intézmény, mely a spanyol nyelv és kultúra magyarországi fellegváraként működik, 2024. június 15-én ünnepi bulit rendez a Hunyadi téren.

A VI. kerületi Vörösmarty utcában található Cervantes Intézet 2004. szeptember 8-án, Fülöp trónörökös, a jelenlegi király jelenlétében nyílt meg, és azóta is a spanyol nyelv és kultúra terjesztésének szenteli magát Magyarországon. Az intézet igazgatója, Javier Valdivielso Odriozola szerint a spanyol nyelv oktatása a legfontosabb küldetésük, évente közel kétezer ember tanulja náluk a nyelvet. Az intézmény nem csak a castellanót, hanán Spanyolország többi nyelvét is oktatja, mint a katalán, a baszk és a galíciai.

Az intézet falán egy csigavonalban futó idézet fogadja a látogatókat: „La libertad, Sancho, es uno de los más preciosos dones que a los hombres dieron los cielos”, ami magyarul így hangzik: „A szabadság, Sancho, az egyik legdrágább adomány, amit az egek az embereknek ajándékoztak”. Ez a mondat Don Quijote szájából hangzik el, és tömören, mégis kifejező módon összefoglalja a spanyol néplélek lényegét.

Valdivielso Odriozola baszk származású, San Sebastian-i születésű, és büszke baszk gyökereire. Gyermekkorában baszk óvodába járt, és a baszk konyhát, valamint a futballt is kedveli. Szenvedélyes Real Sociedad-szurkolóként örül, hogy csapatából öt játékos került be a spanyol válogatottba.

A Cervantes Intézetben jelenleg Nicolás Muller, azaz Müller Miklós fotóművész kiállítása tekinthető meg, aki a második világháború idején menekült el Magyarországról, és munkásságával a magyar fotográfusok nagyjai közé sorolható.

A 2024. június 15-i ünnepi bulin a spanyol kultúra és gasztronómia szerelmesei ingyenesen részt vehetnek egy interaktív flamenco műsoron, sevillanas workshop-on, és különböző latin-amerikai műfajokon, mint a reggaeton, salsa és bachata. Emellett a Fetén Fetén duó is fellép, akik a spanyol népzene elemeire építik zenéjüket.