Oroszországban örökbefogadásra kínálják az Ukrajnából elrabolt gyerekeket

Az Egyesült Államokban aggodalommal figyelik azokat a jelentéseket, amelyek szerint az Ukrajnából elrabolt gyerekeket orosz örökbefogadási oldalakon kínálják fel. Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadója szerint ezek az esetek aljas és megdöbbentő cselekedetek.

Az Egyesült Államok adatai szerint az orosz invázió kezdete óta több százezer ukrán civilt, köztük gyerekeket is, kényszerítettek arra, hogy Oroszországba költözzenek, ahol sok esetben erőszakkal választották el őket a családjuktól. A Financial Times oknyomozó riportja rávilágított arra, hogy az ilyen módon elhurcolt ukrán gyerekek közül többet is örökbefogadásra kínálnak Oroszországban, néha hamis orosz személyazonossággal.

A brit lap által végzett vizsgálat során az orosz adatbázisokban található örökbe fogadható gyerekek nyilvános profiljait elemezték, és képfelismerő eszközök segítségével legalább négy olyan gyermeket azonosítottak, akik az eltűnt ukrán gyermekek hivatalos adatbázisában is szerepelnek. Ezeket a gyerekeket hamis orosz névvel és megváltoztatott életkorral tüntették fel, de az ukrán családjaik felismerték őket.

A 8 és 15 év közötti gyerekek többek között a Moszkvához közeli Tula régióban és Orenburgban, a kazah határ mellett találtak otthonra, egyiküket pedig a megszállt Krím-félszigetre vitték. Az orosz örökbefogadási oldalakon azonban nem említik ukrán származásukat. A New York Times korábban már azonosított több gyermeket, akiket egy herszoni gyermekotthonból hurcoltak el Oroszországba.