Újraszámolják a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatait

A Nemzeti Választási Bizottság szerdai ülésén döntött a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámlálásáról, melynek eredménye várhatóan még aznap nyilvánosságra kerül.

A Nemzeti Választási Irodában (NVI) kerül sor az újraszámlálásra, amelyben az NVI is közreműködik. Az urnák csütörtök délutánig érkeztek meg, és a helyi választási bizottság tagjai is jelen voltak a felbontásukkor. Az újraszámlálás péntek reggel 9 órakor kezdődik, és a tervek szerint a délutáni vagy az esti órákban fejeződik be. Összesen 24 592 érvénytelen szavazatról van szó, és az esemény sajtónyilvános lesz, nemzetközi megfigyelők jelenlétében.

Az NVB az újraszámláláshoz a Fővárosi Választási Iroda szavazásnapi körlevelében foglaltakat veszi alapul. Eszerint, ha a visszalépett Fidesz–KDNP-s Szentkirályi Alexandra mellett egy másik jelöltre is leadtak szavazatot, azt érvényesnek kell tekinteni.

Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt már hétfőn benyújtotta a fellebbezést a IV. és VII. kerület eredményeinek megsemmisítésére és ott új szavazás megtartására, mivel szerinte alig láthatóan húzták át Szentkirályi Alexandra nevét a szavazólapokon. A Fővárosi Választási Bizottság azonban elutasította a kérelmet.

Vitézy szerint Szentkirályi törvényes határidőn belül lépett vissza, de az egyes választási irodák nem azonos módon húzták ki a nevét, ami zavart okozhatott a szavazóknál. A fellebbezés alapján 20 kerületben 202 szavazókörben a szavazatszámláló bizottságok jogszabálysértő módon érvénytelenítették azokat a szavazólapokat, ahol a kiesett jelöltre is szavaztak.

Az NVB 12 igen és 4 nem szavazattal döntött az újraszámlálás mellett, és elrendelte az összes fővárosi szavazóköri urna felbontását. A bizottság szerint a bizonyítékok alapján alappal merülhet fel, hogy érvényesnek kellene tekinteni a nagy számban érvénytelennek nyilvánított szavazatokat.

A jegyzőkönyvi döntést nem támogató négy delegált, Avarkeszi Dezső, Fazekas Tamás, Gönczi Gergely és Litresits András szerint a gyors döntéshozatal veszélyezteti a döntés megalapozottságát. Véleményük szerint a 202 szavazóköri nyilatkozat nem jelenti azt, hogy rendszerszintű lett volna a hiba, ezért nem indokolt az összes érvénytelen szavazat újraszámlálása.

A fellebbezés elutasítása után Vitézy Dávid és stábja létrehozott egy jogi és választásmatematikai csoportot, amely bizonyítékokat szolgáltatott az újraszámláláshoz. A Fővárosi Választási Bizottság határozatát követően, június 12-én jelentették be fellebbezésük benyújtását az NVB-hez, amely végül elrendelte az újraszámlálást.

A hétfő hajnali szoros küzdelemben Karácsony Gergely győzött Budapesten: a főpolgármester 371 466 szavazatot gyűjtött (47,53 százalék), míg kihívójára, Vitézy Dávidra 371 142-an voksoltak (47,49 százalék). Ugyanakkor több mint 24 ezer érvénytelen szavazat is volt az urnákban, és Vitézy Dávid már a szavazatszámlálás közben jelezte, hogy újraszámlálást kér.

Karácsony Gergely szerint azonban Vitézy Dávid az egész kampányát arra építette, hogy ő nem a Fidesz jelöltje, most mégis azoknak a szavazatában bízik, akik a szavazólapon áthúzott Szentkirályi Alexandrára és rá is szavaztak. Ezek természetesen érvényes Vitézy szavazatok, ahogy arra a Fővárosi Választási Iroda külön felhívta a szavazatszámlálók figyelmét. Karácsony szerint Vitézy most olyan fideszes választási delegáltak nyilatkozata alapján akarja újraszámoltatni az érvénytelen szavazatokat, akik vasárnap még az aláírásukkal tanúsították, hogy azok valóban érvénytelenek.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke szerint a Fidesz minden eszközt meg fog tenni, hogy elvegyék Karácsonytól a főpolgármesterséget. Gyurcsány Facebookon tett nyilatkozatában kifejtette, hogy a Fidesz által befolyásolt LMP jelölte Vitézy Dávidot, a Fidesz pedig a választás előtt két nappal visszavonta saját jelöltjét és Vitézy támogatására szólította fel híveit. Gyurcsány szerint a választást Karácsony Gergely nyerte, és minden támogatásuk az övé.

Karácsony Gergely a Nemzeti Választási Bizottság szerdai ülését statáriális döntésnek nevezte, és kifogásolta, hogy az NVB fideszes többsége nem adott lehetőséget az ellenzéki tagoknak arra, hogy érdemben és egyenként vizsgálják meg Vitézyék állítólagos „bizonyítékait”. A főpolgármester szerint az újraszámolás tisztasága csak akkor lenne biztosított, ha legalább a kötegek bontatlanul érkeznek be a Nemzeti Választási Irodába, azonban tudunk olyan kerületről, ahol a Nemzeti Választási Iroda utasítására hivatkozva felbontották helyben a köteget, és csak a szavazólapokat küldik be egy borítékban az NVI-hez.

Karácsony Gergely bejelentette, hogy kezdeményezi a főpolgármester-választás megismétlését Budapest egész területén. A döntést a Fidesz választási csalásnak nevezett lépése indokolta, amikor Szentkirályi Alexandra váratlanul visszalépett a versenytől. Karácsony szerint ez sok problémát okozott a választás során, és bizalomvesztéssel járt a választási folyamatban. Az újraszámlálást jogilag nem indokoltnak tartja, mivel szerinte nem voltak világos bizonyítékok az indoklásra. A főpolgármesteri hivatal nem cáfolta ezt az információt, és Karácsony Gergely már csütörtök délután hivatalosan bejelentheti a választás teljes megismétlésének kezdeményezését.

Karácsony Gergely Facebook-oldalán hosszú posztot írt, amelyben a választók megtévesztésének nevezte, hogy Szentkirályi Alexandra 48 órával a választás előtt visszalépett, és támogatóit arra kérte, hogy „az állítólag független jelöltre szavazzon”. Ezt állapította meg a Választási Megfigyelő Szervezetek Európai Hálózata (ENEMO) is. A főpolgármester szerint ez volt az Orbán-Ungár paktum, amelynek kezdetektől célja a választók megtévesztése.

Karácsony szerint az NVB fideszes többsége nem a lezárt urnákat kérte be az újraszámláláshoz, hanem arra utasította a helyi választási irodákat, hogy az urnákból vegyék ki az ott elvben kötegelve megtalálható érvénytelen szavazatokat. Nem tették kötelezővé, hogy az urnákat csak ellenzéki választási bizottsági tagok jelenlétében bonthassák föl, erre csak lehetőséget adott. Tudnak olyan fideszes kerületről, ahol a jegyző nem kívánt élni ezzel a lehetőséggel, mire az ellenzéki delegált odaért, ő már felbontotta az urnát. Hogy közben történt-e valami, azt senki nem tudja már ellenőrizni.

Az érvénytelen szavazólapokat úgy kell elvileg kötegelni a törvény szerint, hogy a köteg ne legyen észrevétlenül megbontható, vagyis ne lehessen kivenni vagy betenni szavazólapot, vagy akár újabb ikszet tenni a szavazólapra. Ha már nem a leplombált urnákat kérte be az NVI, az újraszámlálás tisztasága csak akkor lenne biztosított, ha legalább a kötegek bontatlanul érkeznek be a Nemzeti Választási Irodába. Ezzel szemben tudunk olyan kerületről, ahol a Nemzeti Választási Iroda utasítására hivatkozva felbontották helyben a köteget, és csak a szavazólapokat küldték be egy borítékban az NVI-hez.

(Borítókép: Vitézy Dávid 2024. június 12-én. Fotó: Tövissi Bence / Index)