Újabb dízelbotrány a láthatáron!

Nagy-Britanniában a nagy autógyártók 1,5 millió perrel néznek szembe a károsanyag-kibocsátási teszteken elkövetett állítólagos csalások miatt, ami legalább 6 milliárd fontba kerülhet nekik, a Reuters szerint.

A brit dieselgate újabb nyomást gyakorol az autógyártók részvényárfolyamára. A londoni Legfelsőbb Bíróságon felperesek ügyvédei jelentették be, hogy a nagy autógyártók szembe néznek a jelentős számú perrel, amelyek a károsanyag-kibocsátási tesztekkel kapcsolatos állítólagos csalásokra vonatkoznak.

A 2015-ben kirobbant botrány folyamatos következményei érzékelhetők, amikor a Volkswagen beismerte, hogy dízelüzemű járműveik kibocsátási szintjének tesztelése során hatástalanító eszközöket alkalmaztak. A Mercedes-Benz közel 300 ezer kárigénnyel szembesül, és a vállalat szóvivője szerint a Mercedes-Benz ellen felhozott állítások alaptalanok, és határozottan védekezni fognak ezekkel és bármely csoportos keresettel szemben.

A Ford szóvivője is hasonló álláspontot képvisel, mondván, hogy az állítások nem megalapozottak, és a vállalat határozottan védekezik ellenük, hangsúlyozva, hogy járműveik és motorjaik megfelelnek minden vonatkozó károsanyag-kibocsátási követelménynek.

A Volkswagen dízelbotránya óriási költségeket jelentett a német autógyártónak, több mint 32 milliárd euróba került, és a cég beleegyezett, hogy 2022-ben 193 millió fontot fizessen mintegy 91 ezer brit sofőr követeléseinek rendezésére, anélkül, hogy felelősségét elismerte volna.

A Volkswagen részvényárfolyama ma 3 százalékot esett, míg a Mercedes árfolyama 1,8 százalékkal került lejjebb. Azonban fontos megjegyezni, hogy a jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak.