Méltányossági gyógyszertámogatás: új alapítvány kezeli a tízmilliárdos keretet

A kormány a jövőben egy újonnan létrehozott alapítványra bízza a nem támogatott gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök méltányossági támogatásának elbírálását. A Batthyány-Strattmann László Alapítvány a Magyarországon szakmailag elfogadott, de társadalombiztosítási támogatással nem rendelkező termékek árához nyújthat majd segítséget.

A parlament által elfogadott törvénymódosítás értelmében az alapítvány lehetőséget kap a személyi jövedelemadó 1 százalékának felajánlására, valamint adókedvezmények és gazdálkodó szervezetek befizetéseinek fogadására. A törvényjavaslat biztosítja, hogy az alapítvány már 2025-ben részesülhessen az 1 százalékos felajánlásokból.

Az egészségbiztosításért felelős miniszter, Pintér Sándor feladata lesz a közhasznú alapítvány létrehozása. A tb által nem támogatott, így drágább gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök méltányossági támogatásának feladatait a kormány kiszervezi az egészségbiztosítótól, és egy alapítványra ruházza át.

A hvg.hu szerint az alapítvány teljes körűen ellátja majd a közfeladatot, beleértve az egyedi kérelmek befogadását, kezelését és elbírálását. Az állam évente támogatást nyújt az alapítvány működéséhez, amely a költségvetésben erre a célra szánt előirányzatot kezeli. Az alapítvány a méltányossági támogatásokat az állami büdzséből kapott összegből és az adó 1 százalékából, valamint egyéb bevételekből finanszírozhatja.

A jogszabály nem tér ki az alapítvány működtetésének költségeire, sem arra, hogy milyen szempontok alapján és kik döntenek majd a támogatási kérelmekről. Az alapítvány évente akár 18-20 ezer döntést is hozhat, amelyek összértéke elérheti az 50 milliárd forintot.