Tömegverekedés az olasz parlamentben

Az olasz parlamentben kitört tömegverekedés során egy ellenzéki képviselőt kerekesszékben kellett elvinni a teremből. A konfliktus egy regionális autonómiát szabályozó törvényjavaslat, a Lex Calderoli körül alakult ki.

Az incidens a Politico beszámolója szerint történt, amikor Leonardo Donno, az ellenzéki Öt Csillag Mozgalom tagja egy olasz zászlóval próbálta megostorozni Roberto Calderolit, aki a Liga képviselője és a regionális ügyekért felelős miniszter. Calderoli hátrált, majd a helyzetet tovább fokozta, hogy két teremszolga megpróbálta eltávolítani Donnót, de több kormánypárti politikus is beavatkozott, és végül lökdösődésbe torkollott az esemény.

Donno a történtek után elmondta, hogy egy erős ütést kapott a szegycsontjára, ami miatt nem tudott lélegezni és összeesett, és emiatt kerekesszékben kellett elhagynia a termet. A képviselő azt is hozzátette, hogy jogi lépéseket fontolgat a Liga és az Olasz Testvérek képviselői ellen.

A vita középpontjában álló törvényjavaslat, amelyet Lex Calderolinak is neveznek, szélesebb autonómiát biztosítana az ország régióinak. A törvényjavaslatot a Liga párt, korábbi nevén Északi Liga terjesztette elő, amely a 90-es években az Észak-Olaszország függetlenségéért is küzdött. A Szenátus már elfogadta a tervezetet, de az alsóház jóváhagyása szükséges ahhoz, hogy jogerőre emelkedjen.

A törvényjavaslat kritikusai szerint a tervezet csak tovább mélyítené az ország északi és déli részei közötti szakadékot, és foltországgá változtatná Olaszországot, ahol a regionális kormányzatok saját hatáskörben dönthetnének számos, eddig állami felügyelet alatt álló ügyben. Emellett aggályok merültek fel azzal kapcsolatban is, hogy a törvény alááshatja az államadóssággal küzdő ország pénzügyi stabilitását, és megosztaná az országot, valamint sérülékenyebbé tenné a válságokkal szemben. Az érintett törvényjavaslatról még nem szavaztak, az arról szóló vitát elnapolták.