Stoltenberg jobb belátásra bírta Orbánt, és ez a NATO sikere

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerdán Budapesten tárgyalt Orbán Viktorral, és a találkozó eredményeként Magyarország álláspontját elfogadva nem vesz részt az Ukrajnának nyújtandó katonai és pénzügyi támogatásban, de nem is akadályozza a NATO erőfeszítéseit.

A NATO júliusi washingtoni csúcstalálkozóján várhatóan megállapodnak a szövetségesek arról, hogy a NATO vezető szerepet vállaljon az Ukrajnának történő biztonsági segítségnyújtás és kiképzés koordinálásában és elősegítésében. Stoltenberg hosszú távú pénzügyi elkötelezettséget is szeretne a csúcson elérni, amely kiszámíthatóságot és megbízhatóságot biztosítana Ukrajna számára. A főtitkár kiemelte, hogy Magyarország nem kíván részt venni ezekben az erőfeszítésekben, és ezt az álláspontot a NATO elfogadja. Stoltenberg örömét fejezte ki, hogy sikerült megállapodni Orbán Viktorral arról, hogy Magyarország hogyan maradhat távol az Ukrajnának nyújtott támogatástól, és hangsúlyozta, hogy nem kötelezettség minden NATO műveletben részt venni, amíg a kollektív védelemmel kapcsolatos kötelezettségeknek megfelelnek a tagországok.

A NATO sikere Magyarország konstruktív tartózkodása

Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének kutatója szerint nem szükséges különleges státusz ahhoz, hogy Magyarország kimaradjon a NATO egyes műveleteiből. A védelmi kötelezettség csak a tagállamokra vonatkozik, az ukrajnai háború esetében pedig ez nem releváns. Tálas emlékeztetett, hogy 2001. szeptember 11-e után is a tagországok dönthettek arról, hogyan segítenek az Egyesült Államoknak. A szerdai Stoltenberg-Orbán közleményt a kutató a politikai kommunikáció részének tartja, és rámutat, hogy a háborúellenes kommunikáció a választási kampány eleme volt.

A NATO számára fő prioritássá vált Ukrajna védelme

A washingtoni csúcstalálkozón a NATO ukrajnai katonai támogatásának növelése lehet a legfontosabb téma, hogy az Egyesült Államok ne fordulhasson el Kijevtől Donald Trump esetleges győzelme esetén. Tálas Péter szerint Orbán Viktor korábban jelezte, hogy Magyarország nem fog vétózni Ukrajna támogatásával kapcsolatban, és ez a NATO esetében is így van.

Mi a helyzet a Bukaresti Kilencekkel?

A Financial Times szerint kizárnák Magyarországot a Bukaresti Kilencek csoportjából, mert a magyar kormány képviselői nem támogatták az Ukrajna megsegítésével vagy NATO-tagságával kapcsolatos nyilatkozatokat. A Bukaresti Kilencek a NATO kelet-közép-európai szövetségeseit tömöríti, és a Krím orosz bekebelezése óta fontosnak tartják a biztonságpolitikai és katonai együttműködést. Tálas Péter szerint a kizárásról szóló hírek csak diplomáciai és kommunikációs nyomásgyakorlás részei, mivel a B9 nem egy szervezet, és Magyarország kizárása nem lehetséges.

Stoltenberg a szerdai látogatása során meggyőzte a magyar vezetést, hogy ne használja a vétó lehetőségét, mert a NATO figyelmen kívül hagyja vagy megkerüli azt. A NATO számára siker, hogy Magyarország konstruktív tartózkodást választott.

Stoltenberg dicsérő szavai

Stoltenberg dicsérte Magyarországot, amiért vezeti a NATO egyik multinacionális harccsoportját, fontos katonai parancsnokságoknak ad otthont, támogatja a stabilitást a Nyugat-Balkánon, és részt vesz a KFOR békefenntartó műveletben Koszovóban. Kiemelte, hogy Magyarország menedéket ad az ukrán menekülteknek és segít a sebesült katonák rehabilitációjában is.