Ukrajna támogatása a Munkáspárt kormányzása alatt

Sir Keir Starmer, a Munkáspárt vezetője és a miniszterelnöki poszt legesélyesebb jelöltje, ígéretet tett arra, hogy amennyiben ők kerülnek kormányra, az Egyesült Királyság változatlanul támogatni fogja Ukrajnát.

A Sky News beszámolója szerint a Munkáspárt vezetője, Sir Keir Starmer kijelentette, hogy pártja kormányra kerülése esetén az Egyesült Királyság továbbra is szilárdan támogatni fogja Ukrajnát katonai, pénzügyi, diplomáciai és politikai téren. Starmer hangsúlyozta, hogy elkötelezettek Oroszország felelősségre vonása mellett a törvénytelen háborúért.

Starmer továbbá azt is elmondta, hogy a Munkáspárt támogatni fogja a befagyasztott orosz állami vagyon lefoglalását és újrafelhasználását Ukrajna támogatására, együttműködve szövetségeseikkel. Emellett kiemelte, hogy pártja támogatja Ukrajna NATO-csatlakozását is, bár jelenleg Ukrajna nem tagja a NATO-nak, de már 15 országgal, köztük az Egyesült Királysággal is, hasonló biztonsági megállapodásokat kötött, amelyek szavatolják biztonságát és a nyugati segítségnyújtás ütemét NATO-tagság híján.

A Guardian értesülései szerint Ukrajna és az Egyesült Államok 10 évre szóló biztonsági megállapodást fog kötni a közelgő G7-csúcson. Ez a megállapodás segítséget nyújt Kijevnek pénzzel, fegyverrel, képzéssel, és lehetőséget ad arra, hogy Amerika közösen gyárthat fegyvereket az ukrán hadiiparral. Továbbá, ha Ukrajnát támadás éri a jövőben, Amerika és Ukrajna 24 órán belül közösen kitalálja, milyen intézkedéseket fog foganatosítani a támadó ország elrettentése végett.

Azonban a nemzetközi helyzet tovább bonyolódik, hiszen a Sky News cikke szerint Marja Zaharova orosz külügyi szóvivő kijelentése alapján Franciaország gyorsan sodródik bele az ukrajnai háborúba, ami növeli a kockázatát annak, hogy Moszkva és Párizs között közvetlen összecsapás történjen. Franciaország bejelentette, hogy Mirage 2000-es vadászgépeket küldenek Ukrajnának, és engedélyezték az ukrán hadseregnek, hogy Oroszország területét lőjék, miközben Emmanuel Macron elnök francia katonák Ukrajnába küldését készíti elő. Ezek a lépések példátlan következményekkel járhatnak Európa biztonságára nézve, és tovább fokozhatják a feszültséget a régióban.