A legendás sarkkutató, Sir Ernest Shackleton hajójának roncsai megtalálva

A The Guardian értesülései szerint felfedezték Sir Ernest Shackleton legendás sarkkutató hajójának, a Questnek a roncsait, amely évtizedekkel később, 1962-ben süllyedt el a Labrador-tengeren.

A hajó maradványait 400 méteres mélységben találták meg. John Geiger, a kutatás vezetője és a Kanadai Királyi Földrajzi Társaság tagja szerint ez a felfedezés Shackleton rendkívüli történetének egyik utolsó fejezetét jelenti. Shackleton a Quest fedélzetén vesztette életét 1922-ben, amikor a dél-georgiai Grytviken kikötőjében horgonyzott a hajó, és a felfedező szívrohamot kapott. Halála idején mindössze 47 éves volt, és hét évvel korábban részt vett egy majdnem katasztrófával végződő antarktiszi úton.

1914-ben Shackleton és csapata az Antarktisz szárazföldjén kísérelt meg átkelni, de a küldetés veszélybe került, amikor hajójuk, az Endurance a Weddell-tengeren jégbe szorult. A csapatnak hónapokig tartó sodródás után mentőcsónakokkal kellett menekülniük az Elefánt-szigetre. Shackleton és öt társa hatalmas útra indult, hogy segítséget hozzanak, és négy hónappal később sikerült kimenteniük az ott rekedt társakat. A legénység mind a 27 tagja túlélte a megpróbáltatásokat.

A Quest, amelyet 1917-ben építettek, kisebb volt az Endurance-nél és kevésbé volt alkalmas a sarkvidéki feltárásra. Shackleton halála után Frank Wild vette át a vezetést, de a csapatnak vissza kellett térnie az Egyesült Királyságba. A Quest később részt vett Roald Amundsen norvég kutató sikertelen keresésében, aki 1928-ban tűnt el az Északi-sarkvidéken, majd a második világháború alatt aknaszedőként szolgált a Karib-tengeren. A háború után a hajó visszatért eredeti funkciójához, és fókavadászatokon használták, mígnem 1962 májusában jégnek ütközött és elsüllyedt.

Az Endurance roncsait 2022-ben fedezték fel, és ezután a kutatók a Quest után kezdtek el kutatni. Geiger vezette csapat ötnapnyi helyszíni keresés és szonár segítségével találta meg a hajó maradványait, amelyek meglehetősen ép állapotban vannak. A szakértők tervezik, hogy még idén visszatérnek a területre.