Orbán Gáspár Csádban uránt és nyersolajat keres

Orbán Gáspár, a miniszterelnök fia, uránt és nyersolajat keres Csádban, amit állítólag azzal indokolt, hogy ezek kitermelése és feldolgozása az oroszok segítsége nélkül nem lehetséges.

A Vsquare hírleveléből kiderül, hogy a magyar kormány 200 honvédet küldött a polgárháború szélén tántorgó afrikai országba, ami ellentmond Orbán Viktor NATO-politikájának, amely szerint a szövetségnek meg kell őriznie védelmi jellegét és nem szabad vállalkozásokat indítania a területén kívülre.

Ez az ellentmondás nem csak a független sajtó és egyes ellenzéki politikusok figyelmét keltette fel, de a kormány eddig nem adott érdemi választ arra, hogy miért is fontos számára a csádi kiküldetés.

Egy kormányzati forrás szerint az afrikai kalandot a miniszterelnök fia, zárt ajtók mögött olyan nyersanyagok megszerzésével magyarázta, mint a nyersolaj vagy az uránérc, amelyek megszerzése jelentős hasznot hozhat.

Azonban felmerül a kérdés, hogy Magyarország hogyan tudna profitálni ezekből az erőforrásokból, tekintettel arra, hogy távol vannak és Magyarországnak nincs meg a szükséges technológiája a feldolgozásukra. Jelenleg a magyar olajfinomítók és a paksi atomerőmű is csakis az orosz nyersolajjal és nukleáris fűtőanyaggal kompatibilis.

A magyar kormány tervei között szerepel egy katonai hírszerző központ létrehozása Csádban, amely orosz érdekeket szolgálhat, ami abból is látszik, hogy a magyar kormány akkor jelent meg az afrikai országban, amikor az Oroszországgal való kapcsolatait kezdte megerősíteni.