Kórházban lábadozik Noam Chomsky, a világhírű nyelvész

Noam Chomsky, a neves nyelvész és társadalomkritikus jelenleg egy brazil kórházban lábadozik, miután tavaly júniusban súlyos agyvérzést szenvedett.

A 95 éves amerikai társadalomkritikus az utóbbi időben ritkán tűnt fel a nyilvánosság előtt, ami különféle spekulációkat váltott ki egészségi állapotával kapcsolatban. Chomsky hosszú ideje nem nyilatkozott a gázai konfliktusról, amely szokatlan, tekintettel korábbi aktív részvételére a palesztin ügyekben.

A Folha de Sao Paulo című lap információi szerint Chomsky beszédképessége jelentősen megromlott a tavalyi agyvérzés következtében, amely az Egyesült Államokban érte. Valeria Chomsky, a nyelvész felesége szerint férjét mentőhelikopterrel szállították egy Sao Pauló-i kórházba, ahol azóta is ápolják. Az elmúlt időszakban állapota javult, így már nem az intenzív osztályon, hanem egy kórházi szobában kezelik.

A Time magazin a Folha de Sao Paulo cikke alapján arról számolt be, hogy Chomsky-t egy neurológus, egy logopédus és egy tüdőgyógyász is naponta látogatja, ami hozzájárulhat további gyógyulásához. A lapok azt is megjegyezték, hogy Chomsky rendszeresen követi a híreket, és a gázai háborúval kapcsolatos tévéképek láttán tiltakozását felemelt bal karjával fejezi ki.

A Sao Pauló-i Egyetem megfontolja, hogy a javuló állapotú Chomsky-t a nyelv- és politikatudomány megbízott professzorává nevezze ki. Noam Chomsky a nyelvtudomány területén elért forradalmi elméleteiről, politikai aktivitásáról és a tömegmédiával szembeni kritikus álláspontjáról vált világszerte ismertté.