Egy fél német kisváros kivonult, hogy megnézze a magyarokat

Egy német kisváros lakói nagy érdeklődéssel várták a magyarok érkezését, és szinte az egész város kivonult, hogy szemügyre vegye őket.

A német kisvárosban élők kíváncsisága és érdeklődése a magyarok iránt igen nagy volt. Az eseményre való készülődés során a városka lakói izgatottan várták, hogy találkozhassanak a magyar vendégekkel. A városka közösségi élete ezen esemény kapcsán igazán pezsgővé vált, hiszen nem mindennapi látogatónak számítottak a magyarok. Az esemény napján aztán valóban szinte az egész városka kivonult, hogy köszöntse és megismerje az érkezőket. Az ilyen jellegű találkozások mindig különleges hangulatot kölcsönöznek egy-egy település életében, és ez a német kisváros sem volt kivétel ebben a tekintetben.

Azonban nem minden német állampolgár kapcsolata pozitív a magyarokkal. Egy tragikus eset kapcsán a Pécsi Ítélőtábla jogerősen 14 év szabadságvesztésre ítélte azt az ötvenes éveiben járó német férfit, aki napokig autózott a 84 éves beteg anyjával, majd sorsára hagyta egy erdőben Pusztakovácsinál. A kihűlt asszonyt napokkal később találták meg holtan .

A Pécsi Fellebbviteli Főügyészség közleménye szerint a középkorú német férfi két évvel ezelőtt költözött Magyarországra édesanyja házába. Az asszony csípőműtétet követően már nem volt képes önállóan járni. A munkanélküli férfi az édesanyja nyugdíjából élt, gyakran italozott, és olyankor agresszíven viselkedett az anyjával, a mindennapokban pedig elhanyagolta őt. Miután a házat eladták, előbb albérletbe kényszerültek, majd gyakorlatilag az autójukban éltek és aludtak .

A terhelt napokig tartó autózást követően egy elhagyatott erdős részen kirakta a járműből a beteg és legyengült anyját Pusztakovácsi külterületén. Ruhákat terített rá, a járókeretét pedig olyan távolságra dobta, hogy az anyja ne tudja elérni. A férfi ezt követően sorsára hagyta a magatehetetlen anyját, aki még segítséget sem tudott hívni magának. Az asszony kihűlés következtében hunyt el. A holttestét csak napokkal később találták meg .

A német férfit 12 év szabadságvesztésre ítélte a Kaposvári Törvényszék emberölésért első fokon. Az ügyész súlyosabb büntetésért, míg az elkövető és védője felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett. A Pécsi Ítélőtábla 12 évről 14 év szabadságvesztésre súlyosította az elkövető büntetését .

A német vállalatok és a magyar munkaerő kapcsolatát érintő másik esetben a Thyssenkrupp budapesti irodáját ért zaklatási vádak miatt vizsgálatot indított a német anyacég és egy külső szakértő bevonásával. A vádak szerint a nőket rendszeresen megalázzák az irodában. A vállalat hivatalosan nem ismerte el a vádak valóságtartalmát, de tisztában vannak azzal, hogy ilyen vádak hangzottak el. A Thyssenkrupp elutasítja a diszkrimináció, a szexuális zaklatás, a nemi megkülönböztetés vagy a visszaélés bármely formáját, és lépéseket tesz az ilyen esetek megelőzése érdekében. A vállalat bejelentő platformot hozott létre, ahol név nélkül is jelenthetők az ilyen esetek, amelyeket bizalmasan kezelnek és alaposan megvizsgálnak .