Ingyenes autózás négy év múlva?

A villanyautósok számára négy év múlva akár ingyenes lehet az évi 15 ezer kilométeres közlekedés, ha a V4Grid projekt céljai megvalósulnak – mondta Reizer Levente a Vezess.hu-nak.

A Premium Napelem Kft., melyet Reizer Levente vezet, része egy 11 cégből álló nemzetközi konzorciumnak, amely 2,4 millió eurós (körülbelül 1 milliárd forint) támogatást nyert az Európai Regionális Fejlesztési Alaptól. A támogatás célja, hogy kidolgozzák a V2X technológia technológiai és jogi hátterét, valamint üzleti modelljét a régióban élő villanyautósok számára. A V2X technológia magában foglalja a V2G (Vehicle-to-Grid), V2B (Vehicle-to-Building) és V2H (Vehicle-to-Home) funkciókat, amelyek lehetővé teszik az autók által tárolt energia visszatöltését az elektromos hálózatba.

A V4Grid projekt célja, hogy Közép-Kelet-Európában működőképes szolgáltatássá tegye a V2X technológiát, amely alkalmas lehet a villamosenergia-rendszer egyenetlenségeinek kiegyenlítésére. Reizer szerint 4-5 év múlva ez már a hétköznapokban is működő valóság lehet. A rendszerhez csatlakozó autósoknak szerződést kell aláírniuk, amelyben vállalják, hogy parkolás közben a hálózatra csatlakozva tartják az autójukat, és letöltenek egy applikációt a működéshez.

Az említett applikáción keresztül az autó tulajdonosa minden esetben előtérbe helyezheti a közlekedést a visszatöltéssel szemben, így a mobilitás megmarad elsődleges célként. Csak akkor jön szóba az energiaszolgáltatás, amikor a tulajdonos amúgy sem használja az autóját. Cserébe évente 15 ezer kilométernyi autózáshoz elegendő energiamennyiséget kapnak ingyen a rendszert működtető cégtől.

Az üzleti modell szerint a frekvenciaszabályozó működtetéséért jelenleg nagy összegeket fizetnek a szolgáltatók. A hálózatban egyre több lesz az egyenetlenség, így a segítség és a frekvenciaszabályozás egyre nagyobb összegekbe kerülhet. Ennek a növekvő pénzmennyiségnek egy része kerülne a konzorciumhoz az általuk nyújtott frekvenciaszabályozásért. Egy másik üzleti modell szerint az olcsó vagy ingyenáramot eltárolják, és olyankor töltik vissza a hálózatba, amikor annak ára magasabb, ami akár a napi áramár 3×5-szörös különbségét is jelentheti.