NATO-főtitkár: Keményebben kell fellépni az orosz kémekkel szemben

Keményebb intézkedéseket sürget a NATO-főtitkár az orosz kémekkel szemben, válaszul a Moszkvából érkező ellenséges akciókra.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a Politico tudósítása alapján kijelentette, hogy szigorúbban kell fellépni az orosz kémekkel szemben. Az ő szavai szerint ez azért szükséges, mert választ kell adni a Moszkvából szított ellenséges akciókra, amelyek között gyújtogatások és kibertámadások is megtalálhatóak.

Stoltenberg újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy számos példát láttak már szabotázsra, gyújtogatási kísérletekre, kibertámadásokra és dezinformációra. A NATO védelmi minisztereinek Brüsszelben tartandó ülésén várhatóan ezekre az ellenséges orosz akciókra kerül sor a megbeszélések között.

A NATO-főtitkár elmondása szerint a szövetség válaszlehetőségeit is kidolgozzák, amelyek között szerepelhet a fokozott éberség, az információcsere, a hírszerzés, a kritikus infrastruktúra védelmének erősítése, valamint további korlátozások bevezetése a szövetség területén működő orosz hírszerzőszolgálatok személyzetére.

Az Európai Unióban is növekvő aggodalmat váltott ki az orosz kémek tevékenysége. Nyolc EU-tagállam külügyminisztere levelet küldött Josep Borrellnek, az EU fődiplomatájának, amelyben arra tett javaslatot, hogy korlátozzák az orosz diplomáciai missziók tagjainak és hozzátartozóiknak mozgását az unió területén. Ez azt jelentené, hogy az orosz követségi munkatársak csak azon országok területén mozoghatnának szabadon, ahol akkreditáltak.