A Marsról érkezett titkosított üzenet megfejtése

2023. május 24-én érkezett egy titkosított üzenet a Mars irányából, amelyet most sikerült megfejteni; a kód mögött öt aminosav képe húzódik meg. Az IFLScience szerint az üzenetet Daniela de Paulis, a SETI Intézet művésze alkotta meg, célul tűzve ki egy idegen civilizáció jelének szimulálását.

Az üzenetet az Európai Űrügynökség ExoMars Trace Gas Orbiter űrszondája sugározta ki, és 16 perccel később több obszervatórium is fogta az üzenetet. A dekódolásban világszerte több mint 4000 ember vett részt.

A helyes megfejtést egy John és Sarah álnevű apa-lánya páros mutatta be 2024. június 7-én. A kód vizsgálata során a sejtautomaták nevű számítási modellekkel hozták összefüggésbe, amelyek a négyzetrácsos sejttér celláit élőnek vagy halottnak tekintik, és meghatározott szabályok szerint fejlődnek.

A páros a Unity játékmotort használta fel a bináris kód több mint 66 ezer transzformációjához, amelynek eredményeképpen az üzenet öt aminosav képét fedezték fel.

Ezek az élet számára létfontosságú molekulák különböző számú pixelből álló blokkok formájában jelentek meg az üzenetben, ahol egy pixel a hidrogént, hat a szenet, hét a nitrogént és nyolc az oxigént jelölte.

A kísérlet még nem ért véget, a következő lépésben azt fogják megvizsgálni, hogy miért éppen ez az öt aminosav került kiválasztásra. Daniela de Paulis minden érdeklődőt meghívott a projekt Discord-szerverére, hogy részt vegyenek a folyamatban.