„Tegyük az életüket őrült rémálommá!” – Medvegyev fenyegetése a Nyugatnak

Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese, arra szólította fel az oroszokat, hogy okozzanak „maximális kárt” azoknak a nyugati országoknak, amelyek szankciókat vezettek be Oroszország ellen.

Medvegyev szerint minden nap törekedni kell arra, hogy a lehető legnagyobb kárt okozzák azoknak az országoknak, amelyek korlátozásokat szabtak ki Oroszországra és annak polgáraira. Célként jelölte meg a gazdaság, az intézmények, a vezetők, valamint a polgárok jólétének és a jövőbe vetett bizalmuknak ártását. Hangsúlyozta, hogy folyamatosan keresni kell a gazdaságuk kritikus sebezhetőségeit, és minden területen csapást kell mérni rájuk, beleértve az energiát, az ipart, a közlekedést, a banki és szociális szolgáltatásokat is. A Telegramon közzétett üzenetében Medvegyev arra is buzdított, hogy tegyék az életüket „őrült rémálommá”, ahol nem tudják megkülönböztetni a valóságot a fikciótól.

Az elmúlt hetekben több nyugati ország is jelentett orosz szabotázsakciókról és szabotázskísérletekről. Nyolc európai uniós külügyminiszter közös levélben szólította fel Josep Borrellt, az uniós diplomácia vezetőjét, hogy korlátozza az orosz diplomaták mozgását a schengeni övezetben. A levél szerint a hírszerző szolgálatok, a propaganda és a szabotázsakciók előkészítése a nagyszámú orosz diplomata munkájának legnagyobb részét képezi az Európai Unióban, és az orosz diplomaták szabad mozgása elősegíti ezt a tevékenységet. A felhívást Csehország, Dánia, Észtország, Lettország, Litvánia, Hollandia, Lengyelország és Románia külügyminiszterei írták alá.