Magyarországi naperőművek szabályozásának átalakulása

Jelentős változások várhatók a magyarországi naperőművek szabályozásában, amelyek célja a villamosenergia rendszer optimálisabb működése és az ipari energiafogyasztók terheinek mérséklése. A MAVIR szerdai iparági fórumán elhangzottak szerint a kiegyenlítőenergia-elszámolási módszertan és a KÁT szabályozási pótdíj elszámolása is átalakul, valamint egy harmadik, nagy horderejű változtatás is szóba került, amely a negatív áramáras környezetben termelő KÁT-os naperőművekkel kapcsolatos.

A magyarországi naperőművek beépített kapacitása gyors ütemben nőtt az elmúlt években, meghaladva a 6000 MW-ot. Az időjárásfüggő termelés miatt nőtt a szabályozási tartalékok iránti igény és a kiegyenlítő energia mennyisége is, ami jelentős költségekkel jár. Gyakori, hogy a MAVIR-nak hirtelen, negyedórán belül több száz, akár 1000 megawattnyi kiegyenlítő energiát kell igénybe vennie, ami üzembiztonsági kockázatokat is felvet.

A változások három fő ok miatt váltak szükségessé: a naperőművek túltermelése, a le- és felszabályozási energia díjának aránytalansága, valamint a KÁT-rendszer ösztönzői miatt, amelyek a menetrend helyett a tény termelésre fizetnek magasabb támogatást.

A MAVIR a kiegyenlítő energia elszámolásával kapcsolatos képlet módosítását tervezi, amely a másnapi piac mellett a napon belüli árjelzéseket is figyelembe veszi, és felárat alkalmaz a rendszer szempontjából szűkös állapotokat okozókra. A szűkösségi küszöb felett meredeken emelkedő felárat alkalmaznak majd, és a rendszerirány mellett a napszakok és egyéb paraméterek is befolyásolják majd a szűkösségi felárat.

A bevezetés menetrendje szerint először egy 30 napos konzultációra kerülnek a tervezett változtatások, majd egy második, hivatalos körben kerül publikálásra a teljes szabályzati szöveg. A terv szerint jövő január elsején indul az új képlet szerinti elszámolás.

A KÁT szabályozási pótdíj elszámolásában is változásokat javasol a MAVIR, amelyek célja a jobb menetrendtartás ösztönzése pénzügyi ösztönzőkkel. A változtatások a KÁT- és METÁR-rendeletek módosulása után léphetnek életbe.

Egy harmadik, érzékeny téma is felmerült: a negatív/alacsony áras környezetben termelő naperőművek problémája. A MAVIR javaslatot tett a jogalkotó felé, de annak tartalma egyelőre nem ismert. A napközben mélybe hulló áramárak és a fix átvételi árak közötti feszültség kezelése kiemelt jelentőségű, hiszen a naperőmű kapacitások további növekedése várható.