Magyarország a Délkelet-ázsiai Barátsági és Együttműködési Szerződés új tagja

Magyarország hivatalosan is csatlakozott a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének Barátsági és Együttműködési Szerződéséhez, amelynek célja a béke és barátság erősítése, valamint a regionális együttműködés és helyi viták békés rendezése.

A szerződéshez eddig 54 állam és az Európai Unió is csatlakozott, Magyarország csatlakozása tehát egy jelentős lépés a nemzetközi kapcsolatok terén. A Magyar Közlöny szerda esti kiadásában megjelent határozat szerint Orbán Viktor miniszterelnök egyetértett azzal, hogy Magyarország a Szerződés részes államává váljon.

A Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége, röviden ASEAN, 1967-ben jött létre Indonézia, Malajzia, a Fülöp-szigetek, Szingapúr és Thaiföld közreműködésével, és jelenleg tíz államot tömörít a régióban. A Barátsági és Együttműködési Szerződés azonban ennél jóval szélesebb körű, többek között az Egyesült Államok, Kína, Oroszország, az Európai Unió és több tagállama, valamint számos afrikai, dél-amerikai és EU-n kívüli európai ország is részese.

A magyar kormány lépése, bár első pillantásra meglepő lehet, fontosnak bizonyulhat a nemzetközi kapcsolatok szempontjából, és nem hasonlítható össze a Türk Tanácsban való részvétellel, amely eddig főleg költségekkel járt a magyar adófizetők számára. Legutóbb Szerbia csatlakozott a Szerződéshez 2023-ban, 54. államként.

A csatlakozási folyamatot Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vezeti, aki a miniszterelnöki határozat értelmében felhatalmazást kapott a csatlakozással kapcsolatos eljárások lefolytatására. Az ASEAN célja, hogy a délkelet-ázsiai térség államainak politikai, gazdasági, katonai, oktatási és kulturális együttműködését elősegítse.

Szijjártó Péter a Fülöp-szigeteken is kiállt a vendégmunkások mellett, ahol a Magyarország és a Fülöp-szigetek közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 50. évfordulója alkalmából tárgyalt Enrique Manalo fülöp-szigeteki külügyminiszterrel. A tárcavezető bűncselekménynek minősítette az illegális határátlépők munkavállalását, és hangsúlyozta, hogy nem lehet összekeverni őket azokkal, akik rendezett körülmények között utaznak egy másik országba dolgozni. Magyarország megbecsüli azt a több mint tízezer fülöp-szigetekit, aki az országban dolgozik.

A külügyminiszter kiemelte, hogy a két nemzet közötti együttműködés a keleti-nyugati együttműködés fejlesztésére helyezett hangsúly révén példaértékű sikerrel járhat. Magyar cégek jelentős vízgazdálkodási beruházásokat is végrehajtanak a Fülöp-szigeteken, és a jövőben nukleáris együttműködés is várható a két ország között. A kétoldalú kereskedelmi forgalom már meghaladta a 300 millió dollárt, hiszen Magyarország jelentősen növelte a mezőgazdasági exportját az ázsiai országba.

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy 35 fülöp-szigeteki hallgatónak biztosítanak ösztöndíjat, és a turizmus is egyre jelentősebb szerepet kap, hiszen fülöp-szigeteki turisták több mint 70 ezer vendégéjszakát töltöttek Magyarországon. A miniszter hozzátette, hogy Magyarország július 1-jén átveszi az Európai Unió soros elnöki posztját, és a magyar EU-elnökség arra fog törekedni, hogy javítsa Európa helyzetét, ehhez pedig békére van szükség a kontinensen.