Brüsszeli beavatkozás ellenére is támogatná a magyar kormány a brit autóalkatrész-gyártót

A magyar kormány továbbra is támogatni kívánja a GKN Automotive brit vállalatot, annak ellenére, hogy az Európai Bizottság nem hagyta jóvá a 17 milliárd forintos állami támogatást. Joó István, a HIPA vezérigazgatója szerint a kormány fontosnak tartja a beruházások támogatását, különösen a jelenlegi gazdasági és geopolitikai helyzetben.

A GKN Automotive Hungary Kft. felsőzsolcai üzemének megvalósítása a magyar állam 3,76 millió eurós (17,3 milliárd forint) támogatása nélkül is megtörtént, ami alapján az Európai Bizottság úgy döntött, hogy nem engedélyezi a támogatást. Joó István, aki a HIPA Nemzeti Befektetési Ügynökség vezérigazgatója és kormánybiztos is egyben, az MTI-nek nyilatkozva elmondta, hogy a kormány megvizsgálja a további lehetséges lépéseket a bizottsági döntés után.

A brit tulajdonú cég üzeme, amely a BMW-t, a Mercedes-Benzt, a Suzukit és a Volkswagent szolgálja ki, 1500 új munkahelyet teremtett, és 2020 szeptemberében avatták fel.

Az Európai Bizottság részletes vizsgálata során arra a következtetésre jutott, hogy a magyar kormány nem tudta bizonyítani a támogatás döntő szerepét a beruházás magyarországi megvalósításában. Az uniós szabályok értelmében, ha a beruházás a támogatás nélkül is megtörténik, azt nem lehet állami segítséggel támogatni.

Az EU állami támogatásokra vonatkozó szabályai szigorúak, és korlátozzák a tagállamokat abban, hogy milyen esetekben és milyen mértékben nyújthatnak támogatást. A cél, hogy elkerüljék a tagállamok közötti támogatási versenyt, amely végül senkinek sem lenne előnyös, kivéve az érintett vállalatokat.

Joó István a döntést kritizálva hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottság lépése ellentétes az uniós tagállamok vezetőinek a kontinens gazdasági befolyásának helyreállítása és az ipari tevékenység fellendítése érdekében tett közelmúltbeli megállapodásaival. Véleménye szerint a beruházások támogatása különösen fontos a jelenlegi helyzetben, és Magyarország nem kíván ehhez az irányhoz asszisztálni.

: MTI beszámolója alapján.