Az USA tejtermelői között terjedő madárinfluenza

Az amerikai tejtermelő állományokban terjedő madárinfluenza növeli az emberi fertőzések kockázatát, figyelmeztetnek a szövetségi tisztviselők, és a gazdaságokat fokozott biológiai biztonsági intézkedésekre szólítják fel. A vakcinák fejlesztése is folyamatban van a vírus megfékezése érdekében.

A Reuters hírügynökség szerint március vége óta 12 államban 94 tejelőcsordában jelentettek madárinfluenzát. Nirav Shah, az Egyesült Államok Betegségmegelőzési és Betegségmegelőzési Központjának főigazgató-helyettese hangsúlyozza, hogy minél több fertőzés van a tehenek között, annál nagyobb a kockázata annak, hogy az emberek között is előfordulnak fertőzések.

A CDC eddig több mint 500 embert figyelt meg és legalább 45-öt vizsgált meg a jelenlegi járvány során. Három tejgazdaság dolgozójának tesztje lett pozitív, mióta a vírus a tejelő tehenek között kezdett el terjedni. Az amerikai hatóságok azt tanácsolják a mezőgazdasági dolgozóknak, hogy viseljenek védőfelszerelést, hogy csökkentsék a vírusnak való kitettség kockázatát.

Shah szerint a harmadik emberi eset genetikai elemzése nem talált olyan mutációra utaló jeleket a vírusban, amelyek megkönnyítenék az emberek közötti terjedését. A tünetmentes emberek tesztelésével kapcsolatban Shah úgy nyilatkozott, hogy ez olyan személyek azonosítását eredményezheti, akik olyan vírust hordoznak az orrukban, amely valójában nem okoz fertőzést.

Kammy Johnson, az USDA állategészségügyi epidemiológusa szerint a tejgazdaságok közötti terjedés valószínűleg az állatok mozgása, közös személyzet és gazdaságok között közlekedő járművek és berendezések miatt következik be. Az USDA arra ösztönzi a gazdákat, hogy vizsgálják meg állományukat, ha gyanítják a vírus tüneteit, és pénzügyi támogatást nyújtanak mindehhez. Mark Lyons USDA-tisztviselő szerint eddig 11 gazda jelentkezett ezekre a programokra.

Jelenleg két tucat cég dolgozik különböző fejlesztési szakaszaiban lévő madárinfluenza elleni vakcinán szarvasmarhák számára, közölte Tom Vilsack mezőgazdasági miniszter egy interjúban.