Külföldi magyarok szavazatainak megérkezése és problémák

Megérkeztek a külföldi magyarok szavazatai a Nemzeti Választási Bizottsághoz, azonban több probléma is felmerült: egy urna sérülése miatt szavazatok váltak érvénytelenné, és a német választási bizottság hibája miatt néhányan nem szavazhattak a magyar listákra.

A Nemzeti Választási Bizottság tagjai átvizsgálták az Alkotmány utcai központban őrzött urnákat, és megállapították, hogy azok többsége sértetlen, így a szavazatok összeszámlálása törvényes keretek között megtörténhet. Egyetlen kivétel a Melbourne-ből érkezett urna, amelynek sérülése miatt az abban lévő 53 szavazat érvénytelen lett. A bizottság megállapította, hogy az urna a repülőtéri átvizsgálás során sérült meg, felszakadt az egyik urnazáró címke, és be lehetett nyúlni a dobozba.

A 147 külképviseletről összesen 166 urna érkezett meg szerda estig a Nemzeti Választási Irodához. A külföldön tartózkodó, de magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok a magyar nagykövetségeken és konzulátusokon adhatták le szavazataikat, összesen 99 ország 147 külképviseletén.

Nagy Attila, az NVI elnöke beszámolt arról, hogy 21 458 választópolgár kérte felvételét a külképviseleti névjegyzékbe, és közülük 18 661-en éltek is a szavazás lehetőségével. Emellett felhívta a figyelmet arra a problémára, hogy a német társhatóság tévedésből több magyar választópolgárt is felvett a német névjegyzékbe, akik így nem tudtak a magyar európai parlamenti listákra szavazni. Nagy Attila jelezte, hogy kapcsolatot teremtenek a német hatóságokkal a történtek tisztázása érdekében.

A külképviseleti urnák felbontása és a szavazatok összeszámlálása az NVI munkatársainak feladata. Először ellenőrzik, hogy a borítékok száma megfelel-e a jegyzőkönyvben rögzítettnek, majd egyesével bontják fel őket és számolják össze a voksokat. A külképviseleti szavazás eredményéről a Nemzeti Választási Bizottság állít ki jegyzőkönyvet.