Kína legmodernebb hadihajói hadgyakorlaton a Dél-kínai-tengeren

A kínai állami média szerint a Dél-kínai-tengeren három fejlett romboló vesz részt egy hadgyakorlaton, amely a térség feszült helyzetében kerül megrendezésre. A South China Morning Post értesülései alapján ez a ritka esemény Peking katonai erejének megmutatását szolgálja, különösen a Fülöp-szigetekkel fennálló területi viták fényében. A hadműveletek hat napon és öt éjszakán át tartottak, a Hszienjang, a Cunji és a Jenan rombolók részvételével.

A gyakorlat célja a tengeri támadások, a tengeralattjárók elleni műveletek és az egyhajós légvédelem tesztelése volt a Dél-kínai-tenger egy meghatározott területén. A hadgyakorlaton más hajók is részt vettek, többek között egy 052C típusú irányított rakétás romboló, a Hajkou, de a legnagyobb figyelmet a három Type 055-ös típusú hadihajó keltette. Ezek a rombolók sokoldalúan felhasználhatóak, többek között tengeralattjárók és szárazföldi célpontok elleni támadásokra, valamint hordozócsoportok légi támadások elleni védelmére is alkalmasak.

A Dél-kínai-tengeren található Second Thomas-zátony feletti ellenőrzés miatt elmérgesedett a helyzet Peking és Manila között az elmúlt évben. A Fülöp-szigetek az Egyesült Államokkal kialakított szorosabb védelmi-biztonsági kapcsolatok révén igyekszik ellensúlyozni hátrányos tengeri képességeit.