Kína befolyásának növelése a fejlődő országokban

Az Atlantic Council jelentése alapján Kína üzleti akadémiák leple alatt terjeszti kormányzási modelljét és ideológiáját a „globális dél” országaiban, több mint 21 ezer résztvevőt vonzva az online szemináriumokra.

A Nikkei Asia által ismertetett jelentés szerint a kínai kormány 2021-ben és 2022-ben összesen 795 online szemináriumot finanszírozott, amelyek központi üzenete az volt, hogy a tekintélyelvű irányítás elengedhetetlen a gazdasági fejlődéshez. Ezeket az eseményeket a Nemzetközi Üzleti Tisztviselők Akadémiája (AIBO) szervezte, amelyet a kínai kereskedelmi minisztérium működtet, és amely üzleti képzést, konferenciaszolgáltatást, humánerőforrás-képzést és pártképzést nyújt a Kínai Kommunista Párt minisztériumi tagjai számára.

Niva Yau, a jelentés szerzője szerint, bár sok ország végez nemzetközi kapcsolatépítést képzési programok és tapasztalatcsere révén, a pekingi modell mélyen gyökerezik politikai ideológiájában. Minden képzés tartalmaz egyszerűsített és összefoglaló nyelvezetet a párt ideológiájáról és szervezetéről, így még a legszűkebb témakörökben is népszerűsítik az autoriter kormányzati döntéseket.

A jelentés kiemeli, hogy még azokban az esetekben is erős propagandaelemek jelennek meg, amikor kevésbé ideológiai témákról van szó, például egy biogáz-technológiáról szóló tanfolyam esetében is, amely tartalmazott egy foglalkozást Kína politikájáról és külpolitikájáról. A pekingi stratégia elsősorban a „globális dél” országait célozza, amelyek rossz gazdasági állapotban lévő, feltörekvő államokat foglalnak magukban, és ahol Kína vezető szerepet szeretne betölteni. Yau szerint a globális dél kormányai szívesen kísérleteznek a kínai kormányzási modellel.