Joe Biden és a meglepő fordulat Trump ügyében

Donald Trump volt az első amerikai elnök, akit büntetőügyben ítéltek el, és ez a tény nem hagyta érintetlenül az amerikai közvéleményt. A választók reakciói eltérőek, de a felmérések szerint Trump várható republikánus elnökjelölti kampányát nem befolyásolta jelentősen az ítélet, sőt, pénzadományok formájában még hasznot is húzott belőle. Joe Biden demokrata elnök azonban egy egyszerű aláírással átvehetné a kezdeményezést.

A közvélemény megosztott Trump pere kapcsán. Egy felmérés szerint az amerikai felnőttek többsége (56%) szerint tisztességes volt a New York-i büntetőeljárás, míg 44 százalékuk szerint nem. Az állampolgárok 57 százaléka helyesnek tartja az ítéletet, 43 százalékuk szerint azonban helytelen. A lakosság közel fele (47%) egyetért Trump állításával, miszerint politikai indíttatásúak voltak az ellene felhozott vádak. Az Egyesült Államok így kettészakadt a nemrég született ítélet értékelésében, a pártpolitikai törésvonalakkal tökéletes átfedésben. A demokraták és a republikánusok eltérően látják az eseményeket, az elkötelezett szavazók már beárazták Trump bűnösségét vagy ártatlanságát. A választásra jogosultak harmadik harmadát kitevő függetlenek megosztottak, és körülbelül negyedük szerint a bűnös ítélet miatt kevésbé valószínű, hogy Trumpra szavaznának.

A Trump-ítélet nem hozott drámai változást a politikai erőviszonyokban. A RealClearPolling összesítése szerint a Trump és Biden közötti különbség nem nőtt jelentősen, és a csatatérállamokban sem történt érdemi elmozdulás Biden javára. Egy kutatás szerint a társadalom többsége úgy véli, hogy Trump bűnössége alacsony vagy semmilyen mértékben nem befolyásolja az elnökválasztáson leadott voksát. A biztos szavazók többsége, 55 százaléka szerint ez egyáltalán nincs hatással a választásra. Trump kampánya az ítélet kihirdetése utáni 24 órában 53 millió dollár adományt gyűjtött be, ami májusban összesen 140 millió dollárra rúgott.

A Watergate-botrány és a Nixon-Ford eset példája mutatja, hogy az elnöki kegyelem történelmi előzményekkel rendelkezik. Gerald Ford kegyelmet adott Richard Nixon volt elnöknek, ami 71-ről 50 százalékra csökkentette támogatottságát. Ford a döntést azzal indokolta, hogy egy büntetőjogi eljárás miatt a csúf indulatok ismét fellángolnának, és a kormányzati intézmények hitelessége megkérdőjeleződne.

2024-ben Donald Trump ellen négy ügyben, 88 vádpontban van eljárás folyamatban. Mitt Romney republikánus szenátor szerint Bidennek meg kellett volna kegyelmeznie Trumpnak, mivel ezzel egyesíthette volna az országot. Dean Phillips demokrata képviselő szerint Trumpnak kegyelmet kellene adni az ország érdekében. Biden kegyelmet adhatna Trumpnak a két szövetségi büntetőeljárásban, míg az állami ügyekben mások rendelkeznek a kegyelmi jogkörrel.

Biden számára több érv is szólhat egy Trumpnak nyújtott kegyelem mellett. Ezzel átvenné a kezdeményezést, alárendeltjeként tudná lefesteni Trumpot, és a demokraták fel tudnák használni ellene, hogy ő az első és egyetlen korábbi elnök, akinek kimondták a bűnösségét. A kegyelem elfogadása a bűnösség beismerésével járna, és Biden a kétpárti politikus képét állíthatná vissza. Ha Trump nem fogadná el a kegyelmet, Biden így is kifogná a szelet elődjének narratívájából. Bidennek előnyt jelenthetne a kegyelem, de ez szembemenne a Trump elszámoltatását követelő demokrata bázissal.

Egy Trumpnak adott kegyelemmel nem oldódna meg minden probléma, de a demokraták megpróbálhatnák alól kihúzni a szőnyeget. Biden bejelenthetné a kegyelmi döntést az ország megosztottságának mérséklése és az indulatok csillapítása céljából, kiemelve, hogy ettől függetlenül Trump az első bűnösnek nyilvánított elnökként fog bevonulni a történelemkönyvekbe. Azonban mindez egyelőre spekuláció, ahogy az is, hogy Trumpból a második kegyelmet kapott volt amerikai elnök lehet.