Izraeli különleges erők sikeres túszmentő akciója Gázában

Az izraeli hadsereg egy ritka és különleges művelet keretében sikeresen kiszabadította a Hamász fogságában lévő négy túszt. A hetek óta tartó tervezés után, a végső jóváhagyást követően, szombat reggel indult meg a Nuszeirat negyedben végrehajtott akció, mely során a túszokat élve és jó egészségügyi állapotban sikerült hazahozni, azonban a művelet során egy rendőr életét vesztette és több palesztin civil is meghalt.

Az izraeli hadsereg, a különleges erők, a hírszerzés és a légierő együttműködésével hajtották végre a két épület elleni rajtaütést, ahol a túszokat fogva tartották. A 26 éves Noa Argamanit, a 22 éves Almog Meir Jant, a 27 éves Andrej Kozlovot és a 41 éves Shlomi Zivet sikerült kiszabadítani, miközben egy rendőr, aki az akciót vezette, életét vesztette a művelet során.

Az izraeli és amerikai hírszerző egységek hetek óta dolgoztak a túszok megtalálásán, digitális nyomokat, drónfelvételeket és lehallgatott felvételeket elemezve. A gázai határkerítés mellől elrabolt foglyokat végül Nuszeiratban azonosították.

A hadsereg intenzív gyakorlatozás után hajtotta végre a műveletet, melyet polgári lakóövezetben, a Hamász által szándékosan kiválasztott helyszínen kellett végrehajtani, ahol a civilek és a fegyveresek keveredtek.

A műveletet többször is le kellett fújni az elmúlt három hétben, de végül Benjámin Netanjahu miniszterelnök és Yoav Gallant védelmi miniszter jóváhagyásával, valamint Herzi Halevi vezérkari főnök és Ronen Bar Shin Bet igazgató engedélyével indult meg a mentőakció.

A rajtaütés során az izraeli erők meglepetésszerűen nappal indították meg a támadást, hogy meglepjék a Hamászt. Az akció során komoly tűzharc alakult ki, és a túszokat védve a katonák kimenekítették őket az épületekből, miközben a légierő is beavatkozott.

A hadművelet során a Hamász a civilek mögül támadta az izraeli erőket, ami tragikus és cinikus módszernek számít.

A túszokat két helikopterrel szállították ki a helyszínről, egyikük egy sebesült rendőrparancsnokot is vitt, aki később belehalt sérüléseibe.

A túszmentő akció emlékeztet arra, hogy Izrael és a Hamász egy kevésbé látható háborút is vív egymással. A Hamász a túszokat alku tárgyaként akarta használni, míg Izrael eltökélt volt abban, hogy hazahozza őket. A művelet összetettsége és a kísérő erőszak rávilágított a túszok megtalálásának és kiszabadításának kihívásaira.

A Hamász folyamatosan más helyszínekre szállítja a túszokat, hogy megnehezítse a nyomon követésüket. Az izraeli és amerikai hírszerzés a minták felismerésével próbálja meghatározni a mentőakciók ideális időpontját. A háború előrehaladtával a túszokra vonatkozó hírszerzés is fejlődött, és a Hamász valószínűleg taktikát fog váltani, több túszt alagutakba vinni, ahol nehezebb őket megtalálni.

Az amerikai és izraeli tisztviselők szerint a mentőakciók ritkák, és a még élő túszok többségét csak diplomáciai eszközökkel lehet hazahozni. Izrael történelme során mindig is sokat tett azért, hogy hazahozza a túszokat, akár katonai erővel, akár alkut kötve.

: The New York Times : The Washington Post