Izrael katapultokkal és légvédelemmel válaszol a Hezbollah támadásaira

Az izraeli hadsereg, amely a világ egyik legfejlettebbje, most egy évszázadok óta elfeledett eszközt, katapultokat vet be a libanoni határ mentén, miközben légvédelmi rendszere is aktívan működik a Hezbollah rakétatámadásai ellen.

Izrael hadereje, amelyet a világ egyik legkorszerűbbjeként tartanak számon, és amelynek légvédelmi rendszere az amerikai segítséggel fejlesztett rendszernek köszönhetően nagy hatékonysággal semlegesíti a beérkező ballisztikus rakétákat, most egy meglepő módszerhez folyamodott. A libanoni határon az Izraeli Védelmi Erők (IDF) tüzérei katapultok segítségével gyújtólövedékeket lőnek át a határ túloldalára. Emellett az IDF szerint csütörtökön negyven rakétát lőttek ki Libanonból Észak-Izraelre és a Golán-fennsíkra, amelyeket a légvédelmi rendszer többségét sikeresen elhárított.

A konfliktus hátterében a Hezbollah áll, amely egy síita szélsőséges csoport, és amelyet a világ legerősebb nem-állami fegyveres erejének tartanak. A Hezbollah 2023. október 7-e óta folyamatosan támadja Észak-Izraelt, míg az IDF válaszul a szervezet libanoni állásait és létesítményeit bombázza. A feszültség növekedése miatt a határ mindkét oldalán több tízezer embert kellett kitelepíteni.

Az utóbbi időben a helyzet tovább fokozódott, mivel a csapadékban gazdag hegyvidéki erdők is a harcok célpontjává váltak. A Hezbollah rakétái a Galilea régió természetvédelmi területeit is lángra lobbantották, míg az IDF a katapultokból kilőtt gyújtólövedékekkel próbálja megsemmisíteni a határfal túloldalán lévő növényzetet. Ezt azzal a céllal teszik, hogy könnyebbé tegyék a határt megközelítő fegyveresek felderítését.

A Hezbollah szerint csütörtökön hat izraeli katonai bázist vettek célba rakétákkal, három ellen pedig sikeresen hajtottak végre dróntámadást. Az IDF nem erősítette meg, hogy katonai célpontokat ért volna támadás, de közölték, hogy számos rakétát sikeresen elhárítottak. A légicsapások során az IDF kedden megölte a Hezbollah egyik vezetőjét, Talib Szami Abdullát, akit a szervezet egyik legrangosabb dél-libanoni parancsnokaként tartottak számon.

A konfliktus következtében két embert könnyű sérülésekkel ápolnak. Az izraeli és libanoni hatóságok folyamatosan figyelmeztetik a lakosságot, és készültségben tartják a védelmi erőket a további eszkaláció elkerülése érdekében.