Ifjabb Donald Trump találkozója Orbán Viktorral

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön fogadta ifjabb Donald Trump üzletembert, a Karmelita kolostorban. A találkozón a magyar-amerikai kapcsolatok jövőjét, az illegális migrációt és az orosz-ukrán háború lezárásának béketeremtési lehetőségeit tárgyalták – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Ifjabb Donald Trump, a korábbi amerikai elnök fiát, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnökének meghívására érkezett Magyarországra. A látogatás során a BKIK és a Mathias Corvinus Collegium (MCC) együttműködésének keretében az MCC-be is ellátogatott, ahol az intézmény vezetőivel és hallgatókkal zárt körben találkozott. Az MCC-ben tartott előadásában kifejtette, hogy az amerikai konzervatívok nagy vezetőként tekintenek Orbán Viktorra, és Magyarországot követendő példának tartják a migrációs kérdésekben.

Orbán Viktor az idősebb Donald Trumpról rendszeresen úgy nyilatkozik, hogy az ő novemberi újraválasztása hozhatja el a békét az oroszok és az ukránok között. A június elejei Békemeneten például arról beszélt, hogy ősszel szerinte Amerikában is nyerhet a béke – utalt ezzel Trump esetleges győzelmére –, így létrehozhatnak egy „transzatlanti békekoalíciót”. „Tavasszal még kisebbségben voltunk, ősszel többségbe kerülhetünk az egész világban” – mondta. Ifjabb Trump szerint az ukrajnai háborúban az összes féllel tárgyalni kell, és ha nem Donald Trump lesz az Egyesült Államok elnöke, akkor a háború "akár örökké is eltarthat, mert a béke nem jövedelmező".

Pár éve egyébként eljárás indult a Trump Organisation pénzügyei miatt. A csalás a vád szerint a Trump és gyerekei által vezetett cégek minden részét érintette, beleértve annak ingatlanjait és golfpályáit is. A kereset szerint a Trump Organization megtévesztette a hitelezőket, a biztosítókat és az adóhatóságokat azzal, hogy félrevezető értékelésekkel próbálta megemelni ingatlanjai értékét. A per vádlottjaként Trump mellett ott voltak gyermekei is, Donald Trump Jr., Eric Trump és Ivanka Trump. A céget végül 2023 januárjában 1,6 millió dolláros pénzbüntetésre ítélték. Ifjabb Trump a budapesti előadásán reményét fejezte ki, hogy apjának sikerül győznie a novemberi amerikai elnökválasztásokon, de hozzátette, hogy nem bízik a választások tisztességes lebonyolításában.