Hunter Biden fegyvertartási ügye: ítélet született

Három vádpontban is bűnösnek mondta ki egy delaware-i bíróság esküdtszéke Joe Biden amerikai elnök fiát, Hunter Bident a fegyvertartási engedély megszerzésekor tett hamis nyilatkozatok miatt.

A drogfüggő Hunter Biden 2018 októberében vásárolt egy Colt Cobra .38-as fegyvert Wilmingtonban, amit később akkori barátnője, Hallie Biden egy kukába dobott. Az eltűnt fegyvert egy idős férfi vette magához, akitől később a rendőrség szerezte vissza. Az ügyben végül három vádpontban emeltek vádat Hunter Biden ellen, mivel hamisan nyilatkozott a fegyvertartási engedély megszerzésekor, és a fegyver 11 napig a birtokában volt. A CBS News szerint ez az első eset, hogy egy regnáló elnök gyermekét elítélik bűncselekményért. A büntetés mértékéről később döntenek, ami pénzbüntetéstől akár 25 év börtönig terjedhet. Hunter Biden csalódottságát fejezte ki a per végkimenetele miatt, de reménykedik a gyógyulásban.

Az elnök fia a középpontban

A tárgyaláson jelen voltak a családtagok, így a first lady Jill Biden is. Joe Biden, aki épp Franciaországból tért haza, elfogadta az ügy kimenetelét és tiszteletben tartja a bírósági eljárást, miközben fia a fellebbezést fontolgatja. Az elnök kijelentette, nem fogja kegyelemben részesíteni fiát, és a Fehér Ház szóvivője, Karine Jean-Pierre is megerősítette, hogy az elnök nem tervezi a büntetés esetleges csökkentését. Az esküdtszég először megosztott volt Hunter Biden bűnösségét illetően, de végül egyhangú döntést hoztak, mivel úgy ítélték meg, hogy tudatosan tett hamis nyilatkozatot.

Tanúvallomások is alátámasztották a vádakat, többek között Hallie Biden és Hunter Biden lánya, Naomi is tanúskodott. A védelem szerint Hunter Biden laptopját manipulálták, de az ügyész, David Weiss szerint ez csupán összeesküvés-elmélet. A New York Times szerint szokatlan, hogy az ügy büntetőperrel végződött, és nem valamilyen alkuval.

Bűn és bűnhődés

Az esküdtek szerint Hunter Bidennek inkább segítségre van szüksége, mint börtönre. A bíró, Maryellen Noreika 120 napon belül dönt a büntetésről, amely pénzbüntetéstől a börtönig terjedhet. Az ügyész, David Weiss hangsúlyozta, hogy nem lesz különbség Hunter Biden és más hasonló ügyekben érintett polgárok büntetése között. A védelem fellebbezést tervez a fegyvertartási szabályok rendezetlenségére és a politikai nyomásra hivatkozva.

Hunter Bidennek egy adócsalási ügyben is bíróság elé kell állnia, ahol 1,4 millió dollárnyi adót nem fizetett be 2016-19 között. A New York Times szerint az adóelkerülési ügyben súlyosbító tényező lehet az elítélés a fegyvertartási ügyben.

Legszebb öröm a káröröm

A republikánusok örülnek Hunter Biden elítélésének, és összefüggésbe hozzák Joe Biden elleni alkotmányos vádeljárással. Hunter Biden ügyvédje szerint ez csak figyelemelterelés a politikai okokból indított eljárásról. Donald Trump volt elnök és kampánycsapata a döntést csak elterelésként értékelte a Biden család igazi bűneiről. A Fox News által megkérdezett választók többsége szerint az igazságszolgáltatás tette a dolgát, és Joe Biden nem fog kegyelmet gyakorolni.

Trump pere vs. Biden pere

A CNN elemzése szerint nagy különbség van Trump és Hunter Biden elítélése utáni reakciók közt. Joe Biden nem avatkozott bele az ügybe, míg Trump támadta az igazságügyi rendszert. A CNN szerint Hunter Biden esete bizonyítja, hogy a rendszer pártatlan, és nem használják fegyverként a demokraták kezében.