Hollandiában robban a bűnözés

2024 első öt hónapjában Hollandiában 496 robbantásos támadást követtek el, ami majdnem két és félszerese a tavalyi azonos időszaknak. A 2023-as évben összesen 1052 robbantást regisztráltak, melyek többségét az év második felében követték el.

A robbantások többségében nem nagyszabású merényletekről van szó, hanem gyakran a "Kobra" márkájú tűzijátéktelepeket használják fel, amelyekhez benzineskannákat erősítenek. A rendőrség szerint az esetek 75%-ában az elkövetők robbanószert helyeznek el valakinek a bejáratánál vagy ablakánál.

A jelenség hátterében gyakran a szervezett bűnözés áll, de előfordulnak párkapcsolati erőszakból fakadó esetek is. A hatóságok és a települések polgármesterei fokozott politikai támogatást kérnek a növekvő bűnözés ellen, és többek között a Kobra tűzijáték európai uniós szintű betiltását szorgalmazzák.

Rotterdam és Amszterdam továbbra is a legtöbb támadás színtere, de a jelenség egyre inkább terjed a kisebb városokban is. A rendőrség különösen aggasztónak tartja, hogy egyre gyakrabban válnak lakóépületek célponttá. Az elmúlt két és fél évben 500 embert tartóztattak le robbantásos támadások miatt, akik többségében alacsony iskolai végzettségű és szegényes anyagi háttérrel rendelkező fiatalok.

Jos van der Stap, a rendőrség robbantásszakértője szerint a robbanóanyagokat gyakran fiatalok helyezik el, akik kiszolgáltatott helyzetük miatt hajlandóak súlyos bűncselekményeket elkövetni. Az átlagéletkor 23 év, ami más bűncselekményekhez képest alacsony, és vannak köztük 13 vagy 14 éves fiúk is. A gyanúsítottak többsége már több bűncselekményt is elkövetett, és fontos, hogy megakadályozzuk őket abban, hogy mások piszkos munkáját végezzék el.

A támadások mögött álló megbízókat nehéz kézre keríteni, mivel gyakran bűnügyi brókerek közvetítik a megbízásokat, akik a felhívásokat olyan platformokon teszik közzé, mint a Snapchat vagy a Telegram. A rendőrség jelentése ezeket a platformokat is cselekvésre szólítja fel.

Femke Halsema, Amszterdam polgármestere szerint a robbantások számának növekedése túlterheli a rendőrség kapacitását, Ahmed Aboutaleb, Rotterdam polgármestere pedig úgy véli, városa "beleroppan" ezekbe az erőszakos bűncselekményekbe.