Halhatatlanság mesterséges intelligenciával: áldás vagy átok?

A mesterséges intelligencia fejlődése új dimenziókat nyit meg a halál és az emlékezet kapcsolatában. Michael Bommer, a berlini szoftverfejlesztő, aki vastagbélrákkal küzd, mesterséges intelligenciába írta be emlékeit és tudását, hogy halála után is "jelen" lehessen szerettei számára.

Michael Bommer, a 61 éves német férfi, aki vastagbélrákkal küzd, úgy döntött, hogy a halála előtt beírja emlékeit és beszédmintáit egy mesterséges intelligenciaprogramba, amelyet gyorsítottak, hogy még életében elkészüljön. Bommer szerint ez lehetőséget ad arra, hogy "az emlékeimet a páncélteremben hagyjam". A program tesztelése során szúrópróbaszerű pontosságot mutatott abban, hogy úgy beszéljen és racionalizáljon, ahogyan ő tenné.

Bommer, aki nem írt memoárokat, hanem a technológiában látta a lehetőséget, arra vágyott, hogy a családja fájdalmát enyhítse és tanácsot adjon nekik a saját hangján. Az Eternos.life programot, amelyet csak az engedélyezett szerettei használhatnak, Robert LoCascio, a LivePerson AI-szolgáltatás alapítója fejlesztette ki, részben saját édesapja elvesztése által inspirálva.

A program három részből áll: Bommer életéről és koráról beszél, tanácsot ad az interakcióban résztvevőknek, és egy "fantáziadús" módban esti meséket mesél vagy verseket ír. LoCascio szerint ez az első program, amely gépi tanulást használ arra, hogy úgy gondolkozzon, ahogyan a felhasználója tenné.

Mucsi Georgina gyászkísérő, gyászcsoport vezető és szociális munkás szerint azonban etikai dilemmák merülhetnek fel, és a mesterséges intelligencia használata a gyász folyamatát is befolyásolhatja. Aggodalmak merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy az ilyen technológiák függőséget okozhatnak, és meghosszabbíthatják a gyászolók szembesülését a halál véglegességével.

Dr. Buda László orvos, pszichiáter, pszichoterapeuta szerint az AI-technológia radikálisan átformálja világunkat, beleértve a gyász feldolgozását is. Buda László és stábja egy olyan algoritmuson dolgoznak, amely támogathatja az emberek lelki egészségét, és úgy véli, hogy az AI hasznos lehet az önismereti és terápiás munkában.

A mesterséges intelligencia és a halál kapcsolatának kérdése tehát kettős: egyrészt lehetőséget nyújt az emlékek és a kapcsolatok részleges megőrzésére, másrészt kockázatokat is hordoz a gyászolók számára. Az emberi kíváncsiság és a technológia fejlődése várhatóan tovább fogja formálni ezt a területet a jövőben.