A világ menekültjeinek száma történelmi csúcsot döntött

A világ menekültjeinek száma 2024 májusára elérte a 120 millió főt, ami történelmi rekordot jelent, és egyben azt is mutatja, hogy a menekültek száma immár a tizenkettedik egymást követő évben emelkedett.

Az UNHCR, az ENSZ menekültügyi szervezetének friss jelentése szerint ez a tendencia a világszerte dúló új és régóta fennálló fegyveres konfliktusok számának növekedését tükrözi, és arra is rávilágít, hogy a nemzetközi közösség nem volt képes rendezni az elhúzódó válságokat.

A jelentés kiemeli, hogy a menekültek számának növekedésében jelentős szerepet játszik a Szudánban folyó fegyveres konfliktus, ahol 10,8 millió ember él otthonától elszakítva. Emellett a Kongói Demokratikus Köztársaságban és Mianmarban zajló harcok, valamint a Gázai övezetben dúló háború is milliók száműzetését eredményezte. Szíria továbbra is a világ legnagyobb menekültválságát éli meg, 13,8 millió ember kényszerült itt elhagyni otthonát.

A belső menekültek száma, akik saját hazájukon belül keresnek menedéket, szintén jelentősen nőtt. Az Internal Displacement Monitoring Centre adatai alapján ez a csoport elérte a 68,3 millió főt, ami közel 50 százalékos növekedést jelent az elmúlt öt évhez képest.

A nemzetközi védelemre szoruló menekültek és más érintettek száma 43,4 millióra emelkedett, és többségüket a szomszédos országok fogadták be. Jelenleg ezek a menekültek 75 százaléka alacsony és közepes jövedelmű országokban él, amelyek a világ összjövedelmének kevesebb mint 20 százalékát termelik meg.