Orosz beavatkozás a moldovai elnökválasztásban?

A brit, az amerikai és a kanadai kormányok közös nyilatkozatban vádolják Moszkvát azzal, hogy ügynökei megpróbálják aláásni a moldovai nyugatbarát államfő, Maia Sandu népszerűségét.

Az olaszországi G7 csúcson három kormány is jelezte, hogy az oroszok megpróbálnak beleavatkozni a moldovai elnökválasztásba. Moldova jelenleg kiemelt figyelmet kap, mivel az ország választói október 20-án nem csak az államfő személyéről, hanem az ország EU-tagságáról is döntenek.

Maia Sandu és kormánya elkötelezett támogatói Ukrajnának, amely jelenleg háborúban áll Oroszországgal. Moldovában is fennáll a félelem, hogy Oroszország megpróbál beavatkozni a belügyeikbe, hiszen a volt szovjet tagország területén található a Dnyeszter Menti Köztársaság, más néven Transznisztria, valamint Gagauzia, egy oroszbarát autonóm terület.

A három nyugati kormány szerint az orosz ügynökök erősítik a Sanduval, a Nyugattal és az EU-csatlakozással szembeni negatív érzelmeket. Emellett felkészülnek arra is, hogy ha Sandut mégis megválasztanák, tiltakozásokat és tüntetéseket szerveznének az elnök ellen.

A közleményükben hangsúlyozzák: „A Kreml összeesküvésének leleplezésével világossá tesszük Moszkva számára, hogy kiállunk a szabad és tisztességes választások mellett, és nem tűrjük, hogy megpróbáljon beavatkozni és aláássa a demokratikus folyamatokat. Felszólítjuk a Kremlt, hogy hagyjon fel a moldovai demokrácia felforgatására irányuló törekvéseivel és tartsa tiszteletben Moldova szuverenitását, valamint a szabad, tisztességes és független választások eredményeit”.

Ezzel párhuzamosan, a brit védelmi minisztérium jelentése szerint az orosz légierő jelentős veszteségeket szenvedett az ukrajnai konfliktus során, körülbelül 200 repülőgépet veszítettek el, beleértve a modern géptípusokat is. Emellett Ukrajna lelőtte az orosz katonai drónok háromnegyedét 2022 szeptembere óta. A nyugati légvédelmi rendszerek képesek a Moszkva által lelőhetetlennek titulált hiperszonikus rakéták lelövésére, és az orosz légierő még mindig nem uralja teljesen az ukrán légteret, ami jelentős kockázatokat és veszteségeket okoz az orosz hadseregnek. Ezek az események tovább erősíthetik a nemzetközi közösség aggodalmait azzal kapcsolatban, hogy Oroszország kész lehet hasonló módszereket alkalmazni Moldovában is, hogy befolyásolja a politikai folyamatokat és destabilizálja a régiót.