Macron és Le Pen befektetőket sokkoló lépése

A francia államadósság nemteljesítés elleni biztosítási költségei rekordmagasságra emelkedtek az előrehozott parlamenti választások miatt, amelyeket Emmanuel Macron elnök jelentett be, és amelyeket Marine Le Pen pártjának erősödése váltott ki.

A francia pénzpiacok idegességét a politikai bizonytalanság táplálja. A franciaországi előrehozott parlamenti választások hírére a befektetők aggodalma nőtt, ami a költségvetési fegyelemmel kapcsolatos kérdéseket vet fel. A francia 5 éves CDS-felára, amely a csődkockázat egyik mutatója, 31 bázispontra nőtt a szerdai záráskori 28 bázispontról, ami 2022 októbere óta a legmagasabb érték. A 10 éves francia kötvényhozamok német kötvényekhez viszonyított felára is rekordot döntött, 71 bázispontra emelkedett, ami 2022 augusztusa óta nem látott szint.

Emmanuel Macron elnök váratlan bejelentése, miszerint előrehozott parlamenti választásokat ír ki, tovább növelte a befektetői bizonytalanságot. Ez a döntés azután született, hogy Marine Le Pen szélsőjobboldali Nemzeti Összefogás pártja jelentős előnyt szerzett az európai parlamenti választásokon.

A befektetők aggodalmát fokozza, hogy a Nemzeti Összefogás győzelme negatívan befolyásolhatja Franciaország költségvetési fegyelmét. Az S&P Global hitelminősítő intézet figyelmeztetése szerint Le Pen politikái negatív hatással lehetnek az ország hitelminősítésére. A pénzpiacok reakciója is beszédes: a francia tőzsdeindex csütörtökön 2%-os eséssel zárt.