Újítás a palackvisszaváltásban: közvetlenül a bankszámlánkra érkezhet a díj

Magyarországon elsőként a MOHU fejlesztésének köszönhetően a visszaváltott műanyag palackok, üvegek és alumíniumdobozok után járó 50 forintos díjat azonnal a vásárlók bankszámlájára utalhatják.

A MOHU által bevezetett új rendszer lehetővé teszi, hogy a visszaváltási díjat háromféleképpen kapják meg az ügyfelek: utalványként az üzletben történő levásárlásra, jótékonysági célra felajánlva, vagy a legújabb magyar fejlesztésű REPont applikáción keresztül közvetlenül a saját bankszámlára utalva.

Az okostelefonra letölthető REPont applikáció segítségével a visszaváltó automatákban leadott csomagolások után járó összeget rögtön a bankszámlánkra igényelhetjük, ami egyedülálló az egész Európában. A projekt megvalósításához a MOHU több külső partnert is bevont, köztük az MA-Codingot, Envipcót, Tomrát, Sensoneót, Alerantot és a Raiffeisen Bankot.

A használat előtt egy egyszerű regisztrációs folyamaton kell átesni, amely során a felhasználók egy egyedi azonosítót kapnak. Ezt az azonosítót a visszaváltó automatáknál kell használni, ahol az azonosítás után és a visszaváltási tranzakció lebonyolítása után a kijelzőn megjelenő 'kifizetés' gombra kattintva a díj az Azonnali Fizetési Rendszer szabályai szerint néhány másodpercen belül a bankszámlára érkezik. A REpont applikáció május vége óta érhető el, és a rövid regisztráció után a felhasználók megadhatják bankszámlaszámukat az azonnali visszautalás igénybevételéhez.

A műanyag palackot, üveget vagy alumíniumdobozt visszaváltó vásárló a visszajáró ötven forintért az üzletben levásárolható utalványt is kaphat, vagy felajánlhatja a pénzt jótékonysági célra.