Hatalmas ősi ragadozó maradványaira bukkantak

Ausztráliában egy mintegy százmillió évvel ezelőtt élt, eddig ismeretlen repülő őshüllő maradványait fedezték fel, amely a Haliskia peterseni nevet kapta.

Az MTI szerint a pteroszaurusz maradványait 2021-ben találták meg Queensland nyugati részén, és a csontok elemzésével sikerült igazolni, hogy egy korábban ismeretlen állatról van szó. A Haliskia peterseni elnevezés egy ókori görög repülő lényre utal, mely a tengerre árnyékot vetett, míg a "peterseni" rész Kevin Petersen, a Kronosaurus Korner múzeum kurátorának nevét őrzi, aki a leleteket felfedezte.

Ez az őshüllő félelmetes ragadozó volt, szárnyainak fesztávolsága meghaladta a négy és fél métert, pontosabban 4,6 méter volt. A korai krétakor végén élt, egy olyan időszakban, amikor a mai Queensland területét belső tenger borította. A maradványokból mintegy 22 százalékot sikerült feltárni, ami az ausztrál leletek között a legteljesebb pteroszaurusz-maradvány.

A kutatók a pteroszaurusz teljes alsó állkapcsát, a felső állkapcsának egy részét, 43 fogát, gerincének csigolyáit, bordáit, szárnycsontjait és egyik lábának egy részét találták meg. Emellett előkerültek a torkának vékony, finom csontjai is, amelyek arra utalnak, hogy az állatnak izmos nyelve lehetett, ami a halak és lábasfejűek elfogyasztásában játszott szerepet.