Erőszakos tüntetések Örményországban: az érsek az élén

Több mint ötven ember megsebesült, köztük egy tüntető, akinek leszakadt az ujja, és tizenhét rendőr is megsérült szerda este Jerevánban, ahol az örmény főváros központjában a kormányellenes tömeg Nikol Pašinjan miniszterelnök lemondását követeli. A tüntetők azzal vádolják a kormányfőt, hogy megállapodásra törekszik Azerbajdzsánnal, amiért cserébe négy, Örményország által ellenőrzött kisebb határmenti területet ad át, hogy elkerüljék egy újabb háborút a jóval erősebb ellenféllel[^Civilnet.am].

Az örmény kormány áprilisban fogadta el az azeri feltételeket, és beleegyezett a területek átadásába. Az azeriek mára már átvették a tényleges ellenőrzést az átadott területeken[^Civilnet.am].

A kormányellenes tiltakozások élén Bagrat Galsztanján érsek áll, aki hétfőn kezdődő 96 órás sztrájkra szólított fel. Az érsek szerdán kijelentette, nem engedik, hogy Pašinjan elhagyja az Országgyűlés épületét, amikor a miniszterelnök a parlamentbe érkezett. A tüntetők ezután áttörték a sorompókat, és üvegekkel, kövekkel dobálták meg a rendőröket. Az Armenia Today információi szerint legalább 98 embert vettek őrizetbe a tüntetések során[^Civilnet.am].

A legújabb tüntetésen a demonstrálók Pasinján lemondását követelték, majd összecsaptak a rendőrökkel, akik könnygázgránátokkal válaszoltak. Összesen 17 rendőr és 79 civil megsérült, 98 embert őrizetbe vettek.

Galsztanján érsek a tüntetésen ismét lemondásra szólította fel Pasinjánt. Az örmény miniszterelnök szerint az Azerbajdzsánnal tervezett szerződés szövege „eléggé kiforrott”, és „kiigazítások” után aláírható. Ilham Alijev azeri elnök ugyanakkor azt követelte, hogy Örményország a békeszerződés megkötése előtt változtassa meg alkotmányát, hogy az ne tartalmazzon közvetett utalást Hegyi-Karabah függetlenségére.

Pasinján szerdán azt mondta, hogy az alkotmánymódosításhoz való azeri ragaszkodás a békefolyamat „megtorpedózására” irányuló kísérletet jelent, miközben úgy vélte, hogy a megállapodás kilátásai továbbra is jók. Az örmény miniszterelnök szerdán azt is felvetette, hogy országa kilép az Oroszország vezette katonai szövetségből, a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetéből (KBSZSZ), amelyben már idén februárban befagyasztotta tagságát.

Örményország és Oroszország viszonya már hónapok óta meglehetősen fagyos, annak ellenére, hogy továbbra is orosz katonák állomásoznak örmény területen. Újabban a szintén KBSZSZ-tag Belarusszal is megromlott Örményország viszonya. Pasinján csütörtökön a parlamentben kijelentette, addig nem látogat Belaruszba, amíg Aljakszandr Lukasenka ott az elnök. Az ok: a fehérorosz diktátornak egy Hegyi-Karabahhal kapcsolatos kijelentése.

Örményország KBSZSZ-tagságát illetően az örmény kormányfő nem zárt ki semmit. Ha Belarusz maga elhagyja a katonai szövetséget, vagy ha Lukasenka bocsánatot kér az örmény néptől, akkor maradhatnak a szövetségben – mondta Pasinján. Örményország csütörtökön hazahívta konzultációra minszki nagykövetét, majd Belarusz is így tett jereváni nagykövetével.