Egyetemi hackertámadás: Jelszavakat és ösztöndíjakat lopott egy diák

Letartóztattak egy felsőoktatási intézmény hallgatóját, aki adathalász üzenetekkel szerezte meg hallgatótársai és oktatói bejelentkezési adatait, majd saját számlájára utalta az ösztöndíjakat és módosította az érdemjegyeket.

A Fővárosi Főügyészség és a Budapesti IX. Kerületi Ügyészség közleménye szerint a fiatal férfi 2023 őszén kezdte meg tevékenységét. Egy megtévesztő email címet hozott létre, amely a tanulmányi rendszerre utalt, majd a címzetteket egy adathalász weboldalra irányította, ahol a gyanútlan áldozatok megadták a bejelentkezési adataikat.

2024 februárjában a gyanúsított több tucat hallgató fiókjába lépett be, és az ösztöndíjak kifizetéséhez megadott bankszámlaszámokat saját nevére szóló számlákra módosította. Az ösztöndíjak egy része, összesen 64 ezer forint került átutalásra a gyanúsított számlájára, mielőtt a banki azonosítási nehézségek miatt leálltak a tranzakciók. A gyanúsított egy másik felsőoktatási intézményben hasonló módszerekkel további, összesen 2 millió forint összegű ösztöndíjat próbált megszerezni, azonban végül csak mintegy 300 ezer forintot zsákmányolt.

A férfi továbbá két oktató fiókjába is belépett, ahol saját és egy hallgatótársa érdemjegyeit módosította, vizsgakiírásokat hajtott végre és törölte azokat.

A fővárosi rendőrök azonosították és őrizetbe vették a hackert, akit információs rendszer felhasználásával elkövetett csalással és más bűncselekményekkel gyanúsítottak meg. A Budapesti IX. Kerületi Ügyészség indítványára a nyomozási bíró a letartóztatást egy hónapra elrendelte, majd később a bizonyítás befolyásolásának reális veszélyére hivatkozva meg is hosszabbította. A hosszabbításról szóló végzés jelenleg még nem végleges.