Dánia visszahívja a túl csípős dél-koreai rameneket

Dánia a Samyang dél-koreai vállalat több fűszeres ramen tésztatermékét hívta vissza, mivel a kapszaicin tartalmuk miatt mérgezési kockázatot jelenthetnek a fogyasztók számára.

A dán élelmiszer-ügynökség kedden bejelentette a Samyang három termékének visszahívását, és arra kérte az embereket, hogy ne fogyasszák el a túl fűszeresnek ítélt rameneket. A BBC szerint a dán hatóságok szerint az egy csomagban lévő kapszaicin szintje olyan magas, hogy akut mérgezés kialakulásának kockázata áll fenn.

A Samyang vállalat azonban állítja, hogy a termékek minőségével nincs probléma, és azt hangsúlyozzák, hogy a visszahívás oka csupán a termékek túlzott fűszeressége. A cég szerint világszerte exportálják a termékeiket, és ez az első alkalom, hogy ilyen okból kell visszahívniuk őket.

A dán élelmiszerügyi hivatal arra is figyelmeztetett, hogy a termékeket dobja ki vagy vigye vissza a vásárlók az üzletbe, ahol megvásárolták. Különösen hangsúlyozták a gyermekek védelmét, akik számára a rendkívül fűszeres ételek különösen ártalmasak lehetnek.

Az interneten heves vitát váltott ki a döntés, sokan úgy vélik, hogy a dánok egyszerűen nem bírják a túl fűszeres és csípős ételeket. A Reddit r/Korea csoportjában egy népszerű komment szerint egy dán személy szerint még a panírozott garnélarák is túl fűszeres volt, ha egy kis őrölt bors került rá, így nem meglepő számukra, hogy a ramen méregnek minősül.

A Samyang tésztáit korábban egyetlen más ország sem hívta vissza, és más biztonsági figyelmeztetést sem adtak ki velük kapcsolatban.