„Ez egy igazi csoda” – Egy áttörés elhozhatja karbonsemleges cementet

Gyakorlatilag száműzhető a széndioxid-kibocsátás a cement- és betongyártás folyamatából, köszönhetően a Cambridge-i Egyetem kutatói által kidolgozott eljárásnak.

A cement- és az acélgyártás jelentős mértékben hozzájárul a világ széndioxid-kibocsátásához, és az építkezések miatt mindkét anyagra nagy az igény. A Cambridge-i Egyetem kutatói által kifejlesztett új eljárás segíthet csökkenteni mindkét anyag környezetkárosító hatásait. Az új módszer során a „régi” betont acélfeldolgozó kemencékbe helyezik, ahol a vas megtisztítása mellett „reaktivált cement” is keletkezik. Ha ezt a folyamatot megújuló energiával végzik, akkor a cement előállítása karbonsemlegessé válhat.

A kutatók a hagyományos cementet, amely a beton kötőanyaga, lecserélték az újrahasznosított változatára. A kemencében történő tisztítás során keletkező salak gyors lehűtésével új portlandcementet állítanak elő, és a végeredményül kapott beton minősége megegyezik a hagyományos változatéval.

A Nature folyóiratban publikált kutatási eredmények szerint az új eljárás nem jár jelentősen magasabb költségekkel, viszont jelentős mértékben csökkenti a szén-dioxid kibocsátást. A módszert kis léptékben már sikeresen alkalmazták, és hamarosan ipari kísérletek következnek, ahol két óra alatt 66 tonna cement előállítását tervezik. A kutatók bizalmát az is mutatja, hogy szabadalmi kérvényt nyújtottak be az eljárásra.

a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.