Buenos Aires csatatérré változott

Több ezren megsérültek Buenos Airesben, amikor a Kongresszus épülete előtt a megszorítások ellen tiltakozó tüntetők összecsaptak a rendőrökkel. A tüntetők benzinbombákkal és kövekkel dobálták meg a rendfenntartókat, akik viszont gumibotokkal, gumilövedékekkel, könnygázzal és vízágyúval válaszoltak.

Az események akkor váltak erőszakossá, amikor az argentin szenátus szerdán egyetlen szavazattöbbséggel elfogadta a jobboldali elnök, Milei költségvetési megszorító intézkedéseit, amelyek között szerepel több állami vállalat privatizációja, a nagybefektetők adókedvezményei, valamint munkaerőpiaci és adóreformok is. A reformcsomag tartalmazza többek között a gazdasági szükségállapot kihirdetését, a nyugdíjak csökkentését és a munkavállalói jogok felvizezését.

A szenátus ülése alatt a tüntetők megpróbáltak átmászni a kerítésen, hogy bejussanak az épületbe, a rendőrök eleinte paprikaspray-vel próbálták megállítani őket. Az első beszámolók szerint több tucat tüntető, valamint az ellenzék több jelen lévő képviselője is megsérült, utóbbiak közül legalább öten kórházba kerültek. A hatóságok szerint legalább 20 rendőr is megsérült, és 15 embert letartóztattak, míg más források szerint a letartóztatottak száma húsz körül van.

Milei elnök hivatala közleményben köszönetet mondott a biztonsági erőknek, amiért elfojtották az általuk „terroristáknak” nevezett, puccskísérlettel vádolt tüntetőket, és a Twitteren gratulált a hatóságoknak, amiért „kiválóan cselekedtek” a feltehetően „puccskísérletre” törekvő „terrorista csoportok visszaszorításában”.

Az argentin alelnök a történtekre így reagált: "Ma két Argentína van. Egy erőszakos Argentína, amely autókat gyújt fel, köveket hajigál és vitatja a demokrácia működését, és egy másik Argentína, azokkal a dolgozó emberekkel, akik rengeteg fájdalmat éltek át és számtalan áldozatot hoztak, és várják, hogy megtörténjen a változás, amelyre szavaztak."

A Milei által javasolt gazdaságilag ultraliberális megszorító csomagot nagy vita után áprilisban az argentin alsóház tárgyalta, most pedig a szenátus előtt került sorra. Szerdán este a szenátusban 36 képviselő támogatta, ugyanennyi utasította el a törvénycsomagot, így végül az alelnök döntő szavazatával ment át. Az általános szavazás után csütörtökön kezdődik a részletes vita, és ezután a törvénycsomag ismét visszakerül az alsóház elé.

A csomagot az ellenzék és a társadalom nagy része ellenzi, mert szerintük kiszolgáltatottabbá válnak a munkavállalók. Argentínában egyre csak nő a szegénység, az infláció éves szinten már a 300 százalékot súrolja. A kormány szerint a tervezett reformok beindítják a beruházásokat és felgyorsítják a gazdasági növekedést.

(Borítókép: Rendőrök állnak őrt a Cadena 3 rádióállomás kigyulladt autója mögött a Nemzeti Kongresszus előtti tüntetésen Buenos Airesben 2024. június 12-én. Fotó: Luis Robayo / AFP)