Tarthatatlan és jogilag nonszensz az Európai Bíróság döntése, állítja Bakondi György

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint a magyar kormány nem fogadja el és nem hajtja végre az Európai Bíróság döntését, amely 200 millió eurós bírságot szabott ki Magyarországra az uniós menekültügyi jogszabályok megsértése miatt.

Az Indexnek adott nyilatkozatában Bakondi György kifejtette, hogy az Európai Bíróság azzal vádolja Magyarországot, hogy figyelmen kívül hagyja az uniós menekültügyi szabályokat, és olyan jogsértést követett el, amely precedens nélküli. Emiatt Magyarországot nemcsak a bírság megfizetésére kötelezték, hanem a késedelem minden egyes napjáért további 1 millió euró fizetésére is. Az ítélet ellen nincs fellebbezési lehetőség.

Bakondi elmondása szerint a magyar kormány 2015-ben döntött úgy, hogy a határt őrizni kell, és meg kell akadályozni, hogy ismeretlen személyazonosságú, erőszakosan fellépő emberek tömegesen jussanak be az országba. Ezt a politikát a magyar lakosság is támogatja, és a főtanácsadó szerint nem véletlen, hogy az Európai Bíróság döntését csak az európai választások után hozták nyilvánosságra.

A főtanácsadó szerint a bíróság által kiszabott büntetés aránytalan és indokolatlan, ráadásul jogilag is nonszensz, mivel a korábban az Európai Bizottság által indítványozott 6 millió forintos napi büntetés sokszorosát szabták ki. Bakondi szerint a döntés a magyar belső biztonságot szolgáló alapvető biztonsági kritériumokat kérdőjelezi meg.

A magyar kormány álláspontja szerint a büntetés célja az, hogy Magyarország nyissa meg határait, és engedje be azokat, akik a jobb élet reményében Európába tartanak. Bakondi György hangsúlyozta, hogy a kormány nem fog olyan döntést hozni, ami ellentétes az eddig követett migrációs politikájával, és nem fogja kifizetni a bírságot.

A magyar kormány a következő kormányülés után fogja meghatározni a további lépéseket. Bakondi György szerint a büntetés nem a határkerítésről szól, hanem arról, hogy a határt erőszakkal átlépő személyeknek lehetőséget adjanak a menekültügyi kérelem benyújtására. A főtanácsadó kijelentette, hogy Magyarország nem áll szándékában végrehajtani a döntést, sem a büntetést, sem az általa kikényszeríteni akart határőrizeti változtatást.