Az ötödik ukrán békecsúcs előkészületei

A hétvégi ötödik békecsúcson közel száz ország képviselteti magát, köztük Magyarország is, bár csak külügyminiszteri szinten. Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője és Volodimir Zelenszkij elnök jobbkeze, a 24.hu-nak nyilatkozva kifejezte reményét a konstruktív találkozóra és Magyarország támogatására.

Andrij Jermak a héten Brüsszelben járt, hogy előkészítse a Svájcban megrendezésre kerülő békecsúcsot, amelyet Bürgenstockban tartanak. Ez már a negyedik ilyen jellegű esemény, korábban több helyszínen, többek között Koppenhágában, Dzsiddában, Máltán és Davosban is tárgyaltak az ukrán békéről.

Jermak elmondása szerint a 160 meghívott ország közül már közel száz jelezte részvételét, és olyan neves vezetők, mint Rishi Sunak, Emmanuel Macron, Olaf Scholz és Kamala Harris is ott lesznek. Az ukrán békecsúcsok résztvevőinek száma az első találkozó óta folyamatosan növekszik.

Azonban több fontos állam, köztük Kína, India, Brazília nem vesz részt az eseményen, és az Egyesült Államokat is csak alelnöki szinten képviselik. A másik hadviselő fél, Oroszország szintén hiányozni fog, ami különösen fontos, tekintettel arra, hogy sokak szerint a konfliktus csak az Egyesült Államok és Oroszország közötti megegyezéssel érhet véget.