Az orosz bíróság elé állítják a Wall Street Journal újságíróját, Evan Gershkovichot

Az orosz legfőbb ügyészség vádiratot nyújtott be Evan Gershkovich, a Wall Street Journal újságírója ellen, akit kémkedéssel vádolnak.

Evan Gershkovichot, a Wall Street Journal újságíróját, aki 2023 márciusában került orosz fogságba, kémkedéssel vádolják, és Jekatyerinburgban állítják bíróság elé. Az orosz legfőbb ügyészség csütörtöki bejelentése szerint a vádiratot már megküldték a bíróságnak.

Az ügyészség szerint Gershkovich a CIA utasításai alapján próbált meg titkos információkat szerezni egy orosz harckocsigyárról, és ezt "precíz konspirációs módszerek" használatával végezte. Az újságíró, a Wall Street Journal és az amerikai állam is határozottan cáfolja a vádakat, és az amerikai külügyminisztérium már követelte Gershkovich szabadon bocsátását, mondván, hogy alaptalanul tartják fogságban.

Gershkovich az elmúlt tizenöt hónapot Moszkva Lefortovó nevű hírhedt börtönében töltötte, és az előzetes letartóztatását utoljára tavaly augusztusban hosszabbították meg. Ha elítélik, akár húsz évet is kaphat. Az utóbbi időben több amerikai állampolgárt is őrizetbe vettek Oroszországban, köztük Paul Whelan egykori tengerészgyalogost, Alsu Kurmasheva orosz-amerikai kettős állampolgár újságírót, Ksenia Karelinát, a szintén orosz-amerikai balerinát, és Marc Fogel tanárt, akiket Washington szerint szintén alaptalanul tartóztattak le.

A nemzetközi feszültségeket tovább növeli, hogy az orosz hadvezetés bevonja a Finnország és a balti országok melletti katonai körzeteket is a hetek óta zajló nukleáris csapásmérő hadgyakorlatba. A Newsweek szerint a frissen létrehozott moszkvai katonai körzet és a leningrádi katonai körzet erőit is bevonják a gyakorlatba, amely a finn-balti térségben működik. A Reuters hírügynökség arról számolt be, hogy a gyakorlatban résztvevő alakulatok üres robbanófejjel felszerelt rakéták kilövését is végrehajtották, és részt vesznek a projektben Oroszország Iszkander-rakétaindítói is. Elemzők szerint Oroszország ezzel a Nyugatra próbál ráijeszteni a három fázisból álló gyakorlatsorozattal. Moszkva közben arról értekezett, hogy a gyakorlat azért szükséges, hogy esetleges hiányosságokat fel tudjanak tárni a nukleáris erők működési képességében.

Az újságíró letartóztatása mostanra a rohamosan romló orosz-nyugati kapcsolat egyik szimbóluma lett. Gershkovich egyébként orosz származású, szülei mindketten orosz zsidók, akik fiatal felnőttként hagyták el a Szovjetuniót, majd Detroitban találkoztak és New Jersey-ben nevelték fel a gyerekeiket. Cikkeiben az újságíró többször beszélt arról, milyen orosz szokásokat tartottak otthon: nem szabadott például kulcsot hagyni az asztalon vagy kinyitni az esernyőt beltéren, mac and cheese helyett vajas makarónit ettek, orosz rajzfilmeken nőttek fel. Gershkovich otthon, a szüleivel oroszul kommunikál.

Az év elején Vlagyimir Putyin orosz elnök egy Tucker Carlsonnak adott interjúban utalt rá, hogy idén megállapodás születhet Gershkovich kiadatásáról.