Az orosz-ukrán háború környezeti pusztítása

Az orosz-ukrán konfliktus nemcsak emberi tragédiát jelent, hanem jelentős környezeti károkat is okoz, a háború kezdete óta 175 millió tonna szén-dioxid került a légkörbe.

Az ukrajnai háború 2022 februárja óta tartó időszakában keletkezett szén-dioxid-kibocsátás 175 millió tonnára rúg – állapította meg egy friss jelentés. A környezetvédelmi minisztérium és civil szervezetek által közzétett tanulmány a már kibocsátott szennyezést és a tervezett újjáépítés során várható kibocsátást is figyelembe veszi.

A jelentés részletezi a kibocsátás főbb forrásait: a katonai járművek üzemanyag-felhasználását, az égett mezőket és erdőket, az olaj- és gázipari létesítmények felrobbantását, valamint az acél- és cementfelhasználást a frontvonalak megerősítéséhez.

A 175 millió tonnás kibocsátás nagyságrendje megközelíti 90 millió autó éves kibocsátását, vagy Hollandia egy éves kibocsátását.

A háború következtében nemcsak emberéletek vesztek el és kényszerültek emberek milliói elhagyni otthonaikat, hanem a környezetre is óriási hatással volt, hiszen az elmúlt 80 év legnagyobb európai szárazföldi konfliktusáról van szó.

A jelentés a háború karbonlábnyomát és a szén-dioxid-kibocsátás társadalmi költségeit is vizsgálja, amelyek a becslések szerint 24 hónap alatt meghaladták a 32 milliárd dollárt.

A háborús kibocsátásokat három fő kategóriába sorolják: a katonai tevékenységek, az infrastruktúra újjáépítéséhez szükséges anyagok, valamint a tüzek és az emberek helyváltoztatása.

A katonai műveletek során keletkezett kibocsátás 51,6 millió tonna CO2-t tett ki, amelyből az orosz hadsereg 35,2 millió tonnával, az ukrán hadsereg pedig 9,4 millió tonnával járult hozzá.

A tüzek gyakoriságának növekedése következtében egy millió hektárnyi területen keletkezett károk 23 millió tonna szén-dioxid kibocsátásával egyenértékűek.

Az Ukrajna és Oroszország feletti légtér lezárása, valamint az orosz légtér korlátozott használata további 24 millió tonna szén-dioxid-kibocsátási többletet eredményezett, ami hosszabb utazási időket és többlet üzemanyagfogyasztást okozott.