Az amerikai termelői infláció alacsonyabb a vártnál, a forint sorsa a kamatdöntésen múlhat

Az amerikai termelői infláció a várakozások alatt maradt, miközben az új munkanélküli segélykérelmek száma növekedett. Ezek az adatok együttesen az inflációs nyomás csökkenésére és a gazdaság lassulására utalnak, ami pozitív hatással lehet a részvény- és kötvénypiacokra. Eközben a forint sorsa a közelgő Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának kamatdöntésén múlhat.

Az amerikai statisztikai hivatal ma hozta nyilvánosságra a termelői inflációs adatokat. Az előző havi 2,3%-os értékről a termelői infláció 2,2%-ra csökkent, szemben a 2,5%-os piaci konszenzussal. A termelői maginfláció is mérséklődött, 2,4%-ról 2,3%-ra, ami szintén alacsonyabb a 2,4%-os várakozásoknál. Ezzel párhuzamosan az új munkanélküli segélykérelmek száma 229 ezer főről 242 ezer főre emelkedett.

A legfrissebb adatok alapján a kamatvárakozásokra nézve pozitív a helyzet. Az amerikai jegybank elnöke a tegnapi sajtótájékoztatón jelezte, hogy amennyiben több hónapon keresztül kedvező inflációs adatok érkeznek, akkor a szeptemberi kamatcsökkentés sem zárható ki, bár az alapforgatókönyv szerint csak decemberben várható az első kamatcsökkentési lépés. A mai adatok fényében a szeptemberi kamatcsökkentés valószínűsége némileg megnőhet.

A hírek hatására a dollár gyengülésnek indult az euróval szemben. A forint árfolyamára gyakorolt hatás egyelőre nem egyértelmű, de az amerikai inflációs kilátások javulása közvetett támaszt nyújthat a magyar devizának is. Azonban kérdéses, hogy a mai negatív hírek fényében ez elegendő támaszt jelent-e a forint számára.

A forint sorsa tovább bonyolódik, hiszen a Reuters hírügynökség szerint június 18-án, jövő kedden ülésezik a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanács és dönt a kamatokról. A közgazdászok megosztottak abban, hogy milyen mértékben csökkentik az irányadó rátát: 8 elemző 25 bázispontos, míg 7 elemző 50 bázispontos vágást valószínűsít. Amennyiben az MNB a nagyobb mértékű kamatvágás mellett dönt, akkor a forint tovább gyengülhet az euróval szemben.

A csütörtöki kereskedésben a forint gyengült az euróval szemben és közel került a 400-as lélektani határhoz. A forint 11 hetes mélypontján is járt az euró ellenében a bírósági büntetés nyomán. A következő napokban tehát kiemelten fontos lesz figyelemmel kísérni a forint árfolyamának alakulását, valamint a Magyar Nemzeti Bank döntéseit.