David Pressman és a magyar politikai helyzet

Az Egyesült Államok magyarországi nagykövete, David Pressman szerint a kormánypárti politikusok hazudtak a NATO-ról a kampányban, és nevetséges, felelőtlen kijelentéseket terjesztettek a magyar katonák ukrán frontra küldéséről.

David Pressman, az amerikai nagykövet, az RTL Híradónak nyilatkozva kritizálta a kormánypárti politikusokat, mondván, hogy a NATO-ról terjesztett állításaik nem felelnek meg annak, amit egy szövetségestől elvárnak. Pressman úgy véli, itt az ideje, hogy találkozzon Magyar Péterrel, akinek politikai felemelkedését érdeklődéssel figyeli, és szeretné személyesen is megismerni.

A nagykövet nemrégiben Magyarországon járt, és ellátogatott több olyan helyszínre is, amelyeket a magyarországi korrupció emblematikus helyszíneiként emlegetnek. Megtekintette a lombkorona sétányt és egy korrupciógyanús vendégházat is, mindezt a sajtó jelenlétében. Pressman találkozott azzal a polgármesterrel is, akiről feltételezik, hogy uniós pénzből felújított épületbe költözött be. A hvg.hu kísérte végig a nagykövet körútját, és erről részletes cikket is közöltek.

Az RTL Híradó riportjában Pressman hangsúlyozta, hogy a NATO-ról szóló kijelentések nem csak nevetségesek, hanem felelőtlenek is, és ezek nem tükrözik a szövetségesi viszonyt, amit a NATO elvár a tagállamaitól. Pressman megítélése szerint a választási kampányban a kormány hazudott a NATO-ról, nehezményezve, hogy olyasmiket terjesztettek a NATO-ról, minthogy az nem is egy védelmi szövetség, hanem offenzívára készül, támadó szervezetté válik.

Az Egyesült Államok nagykövetét az RTL a hatvani lombkorona sétánynál kérdezte, ahol elárulta, az USA és az Európai Unió is érdeklődést mutat a magyarországi korrupció helyzete iránt, ezért látogatott el ide. Pressman kifejtette, hogy továbbra is kíváncsian figyeli, mi alapján dönt a magyar kormány arról, hogy mely projektet támogatják és milyen módon, és figyelemmel kíséri az Integritás Hatóság munkáját, amely bizonyos esetekben nyílt eljárásokban vizsgálódik.

Beszéltek Orbán Viktor és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár budapesti találkozójáról is, amin a felek megegyeztek: Magyarország nem fogja blokkolni a NATO-ban Ukrajna támogatását a júliusi washingtoni csúcstalálkozón, azonban részt sem vesz benne. A tervek szerint a szövetség tagállamai 50 milliárd euróval, katonai kiképzéssel valamint a támogatások koordinálásával segítik majd Ukrajnát.

Pressman hozzátette, hogy a szövetség sosem volt olyan egységes, mint most, és nagyon fontos csúcstalálkozónk lesz júliusban, remélve, hogy véghez tudják vinni az előttünk álló fontos feladatot. A nagykövet egyébként örül annak, hogy a NATO-főtitkár Magyarországra látogatott és egy jelek szerint „előremutató” találkozója volt a magyar miniszterelnökkel.

Pressman Nyíradonyba is ellátogatott, ahol megnézte a kisváros méretéhez és turisztikai súlyához képest meglepően impozáns látogatóközpontot, és a hétszázmillióból felhúzott gyümölcsfeldolgozó üzemet is - aminek a környékén minimális mozgás sincs. Az épület, ami elkezdte bedönteni Tasó László fideszes képviselő unokaöccsének, Tasó Jánosnak a valódi és a strómancégét is. Pressman az épület előtt állva elmondta, hogy hozzá is eljutott a 444 cikke, amiben feltártuk a Tasó-birodalom visszásságait.

A NATO-n belül azonban aggodalmak merültek fel a magyar kormány elköteleződése miatt a Kreml mellett, és a nyugati katonai szövetség tagállamai már egy ideje igyekeznek kihagyni a magyarokat az információcseréből. A NATO egyik tisztviselője szerint a tagállamok csak a kevésbé érzékeny hírszerzési információkat osztják meg a központi NATO-csatornákon, tudván, hogy Magyarország is a címzettek között van. E helyett az értesüléseket más csoportokban osztják meg, amiknek a magyarok nem tagjai.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Magyarországra látogatásának célja az volt, hogy Orbán Viktort rábírja: ne vétózza meg Mark Rutte NATO-főtitkári pályázatát és ne blokkolja a NATO legfrissebb ukrajnai segélycsomagját. Orbán Viktor sajtótájékoztatójukon csak azt ígérte, hogy Magyarország nem fogja blokkolni az összes többi tagállam által támogatott döntéseket, de nem jelentette be álláspontjának megváltoztatását Rutte jelölésével kapcsolatban.