Az Egyesült Államok költségvetési hiánya és kamatkiadásai

Az Egyesült Államok szövetségi költségvetésének májusi hiánya jelentősen megnőtt az előző év azonos időszakához képest, és a kamatkiadások is hatalmas ugrást mutattak.

Az amerikai pénzügyminisztérium adatai szerint májusban a költségvetési hiány 347 milliárd dollár volt, ami 44 százalékkal haladja meg a tavaly májusi 240 milliárd dolláros értéket. A májusi bevételek 5 százalékkal 323 milliárd dollárra emelkedtek, míg a kiadások 22 százalékkal 670 milliárd dollárra nőttek.

Az október 1-jén kezdődött 2024-es pénzügyi év első nyolc hónapjában az Egyesült Államok költségvetési hiánya 1165 milliárd dollárt ért el. Ebben jelentős szerepet játszott az államadósság kamatainak növekedése, amely a magas jegybanki kamatok következménye.

A nyolchavi kamatkiadások 728 milliárd dollárra rúgtak, ami 37 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Az előző, szeptember végével zárult pénzügyi év 1700 milliárd dolláros hiánnyal zárult, ami 23 százalékos növekedést jelent a megelőző évhez képest. A tavalyi deficit a hazai össztermék (GDP) 6,3 százalékát tette ki.

Megjegyzendő, hogy a 2020-as pénzügyi évben rekordszintű, 3100 milliárd dolláros hiányt regisztráltak, és az Egyesült Államok költségvetése legutóbb a 2001-es pénzügyi évben zárt többlettel.