Az EU és Ukrajna Azerbajdzsánt kérte fel az orosz gáztranzit ügyében való közvetítésre

Az Európai Unió és Ukrajna Azerbajdzsánt szólította fel, hogy segítsen előmozdítani a tárgyalásokat Oroszországgal egy olyan gáztranzit-megállapodás kapcsán, amely az év végén jár le. Hikmat Hajijev, azeri elnöki tanácsadó erősítette meg a Reuters hírügynökségnek, hogy az EU és Ukrajna megkereste őket, és mint közvetítők, dolgoznak a kérdésen.

Az Európai Unió, bár jelentősen csökkentette az orosz gázimportot, még mindig számít néhány közép-európai ország, mint például Magyarország és Ausztria, az Ukrajnán keresztül érkező orosz gázra. Ukrajna bejelentette, hogy nem hosszabbítja meg az ötéves tranzitszerződést, amely jelenleg évente közel 15 milliárd köbméter orosz gázt szállít Európába, szemben a 2022-ben szállított 150 milliárd köbméterrel. A szerződés 2022 decemberében jár le, és Hajijev nem részletezte, hogyan segíthetne Azerbajdzsán egy alternatív megállapodás létrehozásában.

Az EU a vezetékes gáz kiesését cseppfolyósított földgáz (LNG) importjának növelésével igyekszik kompenzálni, amely tavaly 18 milliárd köbmétert tett ki az ACER adatai szerint. Az Unió törekszik a gázimport diverzifikálására, és célul tűzte ki, hogy 2027-ig évi 20 milliárd köbméterre növelje az azeri gáz importját, de Hajijev figyelmeztetett, hogy az ehhez szükséges infrastruktúra és finanszírozás még nem áll készen.

Hajijev rámutatott, hogy több pénzre van szükség a kitermelés és a vezetékekbe történő további beruházásokhoz, de a nagy bankok nem fektetnek be a fosszilis tüzelőanyagokba, a megújuló forrásokat részesítve előnyben. A német Uniper közműcég tárgyalásokat folytat a gázellátás fenntartásáról Ukrajnán keresztül Délkelet-Európába, és a vállalat alelnöke, Michael Hilmer szerint azon dolgoznak, hogy növeljék az azeri gázszállításokat, figyelembe véve az Azerbajdzsán és az Európai Bizottság közötti, 2022-ben aláírt energia partnerséget.

Hajijev aggályait fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy mi történik, ha Azerbajdzsán saját beruházásokat hajt végre, majd az EU később úgy dönt, hogy már nincs szükség a gázra.