A német AfD előretörése és a demokrácia állapota

A budapesti német nagykövetség rendezvényén a németországi európai parlamenti választások és az Alternatíva Németországért (AfD) párt előretörése került terítékre. A résztvevők szerint Németországban "alacsony intenzitású demokrácia" uralkodik, és a hétvégi választásokon az AfD vált az ország második legerősebb pártjává.

A budapesti német nagykövetség alkotmányjogi fórumának résztvevői a németországi európai parlamenti választások kapcsán vitatták meg a szélsőjobboldali AfD előretörését. Ernst Hillenbrand politológus szerint a német lakosság úgy érzi, nem tudja befolyásolni a politikát, ami egy "alacsony intenzitású demokrácia" jellemzője lehet. A beszélgetés során a szakértők az AfD sikerének okait és következményeit elemezték, kiemelve, hogy a párt az egykori NDK területén vált a legerősebb politikai erővé.

Az AfD 15,9 százalékos eredménye jelentős, bár elmarad a CDU 30 százalékos sikerétől, de megelőzte az SPD-t, amely történelmi mélypontot ért el 13,9 százalékkal. A Zöldek 11,9, míg a liberális FDP 5,2 százalékot kapott, így a három kormánypárt együttesen csupán 31 százalékot ért el. Markus Söder, a CSU vezetője szerint az SPD-Zöldek-FDP-kormányt a választók "de facto" leváltották, és rendkívüli szavazást követelt a Bundestag újraválasztására.

A CDU veterán politikusa, Rupert Scholz szerint az AfD és a Sahra Wagenknecht által alapított baloldali bevándorlásellenes BSW párt sikere korábban elképzelhetetlen lett volna Németországban. Scholz úgy véli, nem helyes megoldás az AfD-t kizárni a politikai életből.

Scholz emellett kitért arra is, hogy Lengyelország és Magyarország sokat szenvedett az EU-val folytatott jogállamisági viták miatt. A budapesti vitában felmerült, hogy a nyugatnémet alaptörvény, a Grundgesetz változatlanul hagyása a német újraegyesítéskor hozzájárulhatott-e a szélsőséges pártok megerősödéséhez. Schanda Balázs, a magyar Alkotmánybíróság tagja a magyar alkotmányjogi fejlődést ismertette, kiemelve, hogy a 2011-ben elfogadott magyar alaptörvény a demokratikus és jogállami fejlődést biztosítja.