Az amerikai szankciók hatására zuhan a rubel

Csütörtök reggel a rubel háromheti mélypontra süllyedt a dollárral szemben, miután az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma szankciókat jelentett be. A moszkvai tőzsde irányadó indexe mintegy 15 százalékos gyengülést mutatott a csütörtöki kereskedés kezdetén az amerikai bejelentés következtében.

Az orosz tőzsde válaszul a szankciók bejelentése után szerdán felfüggesztette a dollár és az euró kereskedését, így a központi tőzsdén keresztül már nem lehetséges ezekkel a devizákkal kereskedni. A jegybank a banki adatokra és a digitális tőzsdén kívüli kereskedési platformok információira támaszkodva határozza meg a dollár és az euró hivatalos rubelhez mért árfolyamát.

Az orosz jegybank szerint a magáncégeket és a cégeket a döntés nem érinti, továbbra is kereskedhetnek dollárral és euróval. Elvira Nabiullina, az orosz jegybank vezetője korábban kifejtette, hogy az orosz devizakereskedelmek több mint fele a tőzsdén kívüli piacon zajlik, és ha a szankciók miatt a tőzsdei kereskedés technikailag lehetetlenné válna, ez nem befolyásolná jelentősen a rubel árfolyamát.

A reggeli jelentős esés után a rubel árfolyama a délutáni órákra korrigált, az euró árfolyama 92,67 rubelről közel 96 rubelre emelkedett.